Osijek
PREVENCIJA MOŽDANOG UDARA

Žene u crvenom upozoravaju na brigu o zdravlju
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Većina se moždanih udara može prevenirati zdravim navikama i liječenjem rizičnih faktora

U sklopu projekta "Žene u crvenom" u petak, 3. veljače, održat će se niz aktivnosti iz područja zdravlja, kulture i umjetnosti. Riječ je o projektu kojim se podiže svijest o moždanom udaru u žena, u 50 država svijeta, među kojima je i Hrvatska, i to prvog petka u veljači, kada se obilježava Dan crvenih haljina. Ta je javnozdravstvena kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga u žena.Cilj je akcije potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku. Ujedno se želi senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji, i upozoriti na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Od 2019. godine u ovoj kampanji aktivno sudjeluje i Osječko-baranjska županija koja u okviru projekta "Žene u crvenom" nastoji educirati o simptomima bolesti, ali i naglasiti da je prevencija najbolji način liječenja mnogih bolesti.

Program obilježavanja Dana crvenih haljina počinje u 8 sati, mjerenjem krvnog tlaka i glukoze u krvi (Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Park kralja Petra Krešimira IV. 6, Osijek), a ta aktivnost traje do 9 sati. Od 10 do 13 sati dijelit će se edukativni materijali građanima, mjerit će se krvni tlak i glukoza u krvi, a građani će dobiti i savjete kako smanjiti rizik od nastanka moždanog udara (Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Drinska 8, Osijek, prostorije na 1. katu).

Za 17 sati planirano je predavanje "Prepoznavanje čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena srednje životne dobi od 40 do 59 godina starosti" (Katedra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Centar, Park kralja Petra Krešimira IV. 6, Osijek), a prije toga, od 16.30, mjerenje je krvnog tlaka i glukoze u krvi.

U 18.30 održat će se Cabaret večer, uz modnu reviju inspiriranu dizajnericom Otti Berger i izložbu radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek (Hrvatsko narodno kazalište), a u 20 sati počinje premijera komedije "Sviraj to ponovno, Sam", također u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Program i aktivnosti projekta "Žene u crvenom" ove se godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a partneri su u projektu: Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Upravni odjel za turizam, kulturu i sport te Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

OSNIVAČKA SKUPŠTINA U ANTUNOVCU

Veterani 68. bojne Vojne policije nova su udruga

KIFOS: 1. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Interdisciplinarnost je važna u sportu

NAPREDUJE GRADNJA AGROPARKA U ČEPINU

Najesen mogu svi po zimnicu na jedno mjesto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana