Mozaik
OŠ IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ U ORAHOVICI

Plesna skupina Dance stars ponos je svoje škole i grada
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Lešić: I uz obveze, za ples i ove divne djevojčice uvijek imam vremena i volje

Kada je prije šest godina svestrana učiteljica razredne nastave Silvana Lešić odmah na početku rada u orahovačkoj osnovnoj školi krenula s djevojčicama tada drugog razreda vježbati i učiti ih plesati moderni ples, odmah se na prvu vidjelo da će ova priča biti nešto posebno.



Trening i vježba


Plesna je grupa u početku imala i više od deset članica, no tijekom godina se mijenjala i od onih malih djevojčica stvorena je današnja vrhunska šestorka učenica 7. razreda koja nosi naziv ‘‘Dance stars‘‘ i čine ju Dora Šafer, Ariana Čočaj, Tonka Kenji, Dora Vida, Anika Knežević i Noni Lešić. Rade čudo, njihov ples doista nema granica. Njihova učiteljica plesa Silvana Lešić, koja je napravila golem posao te donijela školi i gradu nešto što nisu imali dugi niz godina, posebno je ponosna i sretna.

- Budući da sam ja oduvijek u plesu i jako ga volim, od folklora do modernog plesa, kada sam došla raditi u orahovačku školu koja je do tada imala ritmiku i folklor, kao izvannastavnu aktivnost pokrenula sam moderni ples. I tako je krenulo, djevojčice su plesale i uživale, a meni srce puno. Godinu po godinu smo rasle, uvježbavale nove korake, a ono što me posebno veseli je da su one same uvijek tražile još više treninga i vježbe. Uz stariji danas radim i s mlađom skupinom učenica do četvrtog razreda, tako da ova lijepa priča ide dalje - započela je Silvana Lešić, učiteljica razredne nastave, ove godine 4.b razreda, kojoj uz sve učiteljske obveze nije problem posvetiti se svojim plesačicama.

- Ponekad je glava prepuna obveza, no za ples i ove divne djevojčice uvijek imam vremena i volje. Zapravo je predivno raditi s njima. Sada smo prisutni na svakoj školskoj priredbi, a sve češće nas zovu i na gradske manifestacije te sportske susrete i moram priznati da mi je drago zbog toga, jer ova grupa itekako ima što pokazati. Posebno je lijepo što smo putem prekograničnog projekta sa školom iz mađarskog Harkanya uspjeli urediti i opremiti plesnu dvoranu što je za djevojke ostvarenje sna - nastavlja Lešić.

Velika nagrada za trud i rad stigla je prije nekoliko dana kada je ova plesna skupina ostvarila mogućnost sudjelovanja na državnom natjecanju školskog sportskog plesa.

- Riječ je o državnom školskom natjecanju u sportskom plesu koje će se održati u Poreču 7. i 8. veljače i mogu reći da djevojke jedva čekaju ovaj nastup. Moja uloga u svemu ovome je prije svega motivacijska, ali tu sam i kako bih usmjerila ili, kako bih ja to rekla, izoštrila svaki pokret, sugeriram i dam možda neku novu ideju. Uglavnom, koreografije smišljaju same, same biraju pjesme, pa je tako bilo i za ovo državno natjecanje, taj ples je baš njihov proizvod. Svakako moram naglasiti da nas je ova priprema za natjecanje naučila i to da mi zapravo ne plešemo moderni ples jer je on povezan i s glumačkim elementima, a naš ples je zapravo urbani ples - zaključila je Lešić. Djevojke su posebna priča, njihova volja, trud i rad su nevjerojatni, redovno ostaju i nakon nastave kako bi sve mogle uvježbati.

Sve na svijetu


Jedinstvena je u ovoj skupini Anika Knežević, djevojka koja živi ples.

- Meni je ples sve na svijetu, ja s njim živim i svaki pokret dajem sa srcem i dušom. Jednostavno obožavam plesati i presretna sam što imamo mogućnost plesanja u školi. Za ovo natjecanje pripremamo se naporno, ali sigurna sam da možemo puno jer smo prava klapa, slažemo se u svemu i u Poreč prije svega idemo uživati u onome što radimo - rekla je Anika. Noni Lešić priznaje da su početci bili teški, ali isto tako s osmijehom kaže kako je sve brzo sjelo na svoje mjesto.

- Pa da, nije bilo lako kada sam počela, ali svakoj od nas bilo je tako. Uz puno vježbe i rada postigli smo puno i sada sam sigurna da to izgleda dobro jer doista se jako trudimo. Jedva čekamo taj nastup u Poreču da pokažemo koliko možemo i znamo - rekla je Noni. Ariana Čočaj u ovoj se školskoj godini priključila plesnoj skupini i vrlo brzo se prilagodila.

- Kad sam vidjela kako cure plešu, htjela sam se priključiti i, eto, sada sam tu. Cure su super, i inače smo velike prijateljice, pa smo vrlo brzo kliknule i u plesu. Danas uživam na svakoj vježbi i nastupu - rekla je Ariana. Najveća snaga ove sjajne orahovačke plesne skupine je zajedništvo, sve dišu kao jedna, jedna drugoj pomažu i to je jedan istinski primjer prijateljstva koji donosi najveće uspjehe, pa će tako zasigurno biti u Poreču.

Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike