Crna kronika
ŠILOM IZBO DVOJE DJECE, KAZNA POVEĆANA ZA TRI GODINE

Monstrum iz Meca i Darde dobio veću kaznu, 15 godina zatvora
Objavljeno 3. veljače, 2023.
Visoki kazneni sud postrožio je kaznu 51-godišnjem Dominiku Š. koji je pokušao ubiti dvoje 11-godišnjaka na ulici u Dardi i Mecama 2020. godine. Sud je prihvatio žalbe državnog odvjetnika i povećao mu kaznu s 12 na 15 godina zatvora. U kaznu je uračunano vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od 2020. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se izvršavati u ustanovi za izvršenje kazne zatvora.

Županijski sud u Osijeku osudio ga je jer je prvo prišao 11-godišnjem dječaku, bez povoda i razloga s leđa, te ga srušio na tlo. Držeći ga za vrat, metalnim crtalom zadao je djetetu 13 ubodnih rana na glavi, 18 ubodnih rana na leđima te druge teške ozljede. Nedugo nakon prvog događaja, prišao je i drugom djetetu, 11-godišnjoj djevojčici, te je i nju bez razloga i povoda, s leđa, srušio na tlo u kanal te joj metalnim crtalom zadao višestruke ubodne rane na glavi, četiri ubodne rane na leđima i druge teške ozljede. Djeca su krvavi napad preživjela samo zato što im nije zahvaćen nijedan vitalni organ.

Visoki kazneni sud preinačio je prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda i optuženiku povećao kaznu tako da mu je utvrdio za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva pojedinačne kazne zatvora osam godina te ga osudio na jedinstvenu kaznu zatvora 15 godina. Viši sud smatrao je da su ranije pojedinačne kazne zatvora koje su utvrđene za svako kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva bile preblage, kao i jedinstvena kazna zatvora.

- Pravilno je cijenjena olakotna okolnost da su kaznena djela ostala u pokušaju te smanjena ubrojivost optuženika. No prvostupanjski sud propustio je utvrditi otegotne okolnosti, a to je način postupanja. Napao je dvoje djece revoltiran zbog radnji djelatnika HEP-a, sve u namjeri da ubije nedužnu i ranjivu djecu, koja su mu se našla na putu. Svojim radnjama počinio je nemjerljivu težu i veću nepravdu pri tome zadavši žrtvama teške ozljede i prišavši im podmuklo s leđa usred dana, srušio ih na tlo i višestruko ih ubadao metalnim crtalom u glavu, leđa i ruku. Iskazao je bešćutnost i upornost. Takvo ponašanje zahtijeva strože kažnjavanje unatoč postojanju olakotnih okolnosti - navodi se u obrazloženju presude drugostupanjskog suda.

Prema provedenom vještačenju, djeca su najvjerojatnije izbjegavala ozljeđivanje izmičući se od napadača i smanjujući intenzitet zamaha optuženika. Zbog tog razloga spriječeno je teže ozljeđivanje i za život opasne ozljede kao i smrtni ishod. Napad usred dana s leđa od strane odrasle osobe koja je uz to i puno jača od njih, izazvalo je kod djece osjećaj prestrašenosti i bespomoćnosti te su bila prepuštena sama sebi kako bi se i obranila. Sve ovo utjecalo je na njihovo psihičko zdravlje. Postrožena je kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenim djelima u njihovoj ukupnosti. Takva kazna je, smatra Visoki kazneni sud, pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanje jasne i nedvosmislene društvene osude zbog počinjenih kaznenih djela. Kaznom će se na djelotvoran način ponajprije utjecati na optuženika da ubuduće više ne čini kaznena djela.

S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike