Svijet
KIJEVU STIŽE NOVO ORUŽJE, RUSI KAŽU DA ISHOD OSTAJE ISTI

Kremlj: Nove američke rakete dužeg dometa intenzivirat će sukob u Ukrajini
Objavljeno 1. veljače, 2023.

Kremlj je u srijedu priopćio da će rakete dužeg dometa, navodno uključene u predstojeći paket vojne pomoći Sjedinjenih Država Ukrajini, dovesti do eskalacije sukoba, ali neće promijeniti njegov tijek.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je rekao novinarima kako se ne planira održavanje razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Očekuje se da će američki paket vojne pomoći, vrijedan 2,2 milijarde dolara, po prvi put uključivati rakete dužeg dometa, rekla su Reutersu u utorak dva američka dužnosnika upućena u to pitanje.

Takve bi rakete omogućile Ukrajini - koja je rekla da planira silom povratiti cijeli svoj teritorij, uključujući anektirani Krim - da udari dublje u teritorij pod kontrolom Rusije.

Upitan o novom paketu pomoći, Peskov je rekao: "Da, ovo je izravan način za eskalaciju napetosti, za povećanje razine eskalacije, to vidimo. To zahtijeva od nas dodatne napore, ali - još jednom - to neće promijeniti tijek događaja. Nastavit će se specijalna vojna operacija."

Putin je poslao desetke tisuća ruskih vojnika u Ukrajinu u veljači prošle godine. Rekao je da je operacija bila potrebna kako bi se zaštitila vlastita sigurnost Rusije i kako bi se suprotstavilo onome što je opisao kao nastojanja Zapada da obuzda i oslabi Moskvu.

Jedan od vodećih ruskih špijuna prognozirao je u srijedu da vojni savez NATO-a neće uspjeti nanijeti "strateški poraz" Moskvi, unatoč slanju oružja i vojne opreme vrijedne milijarde dolara u Ukrajinu.

Sergej Nariškin, blizak je Putinov saveznik koji je na čelu ruske vanjske obavještajne službe SVR, optužio je NATO da je povećao ulog u sukobu opskrbljujući Kijev naprednijim oružjem.

"NATO podiže uloge jer još uvijek sanja o strateškom porazu nad Rusijom", rekao je Nariškin u televizijskom intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA objavljenom u srijedu. H

EU OBUČAVA JOŠ 15.000 UKRAJINACA
Zemlje članice EU-a obučavat će dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika, pa se ukupan broj vojnika koji će proći obuku povećao na 30.000, prenosi dpa izvore iz EU-a. Postojeća misija obuke pokrenuta je u studenome. Očekuje se da će to povećanje službeno objaviti čelnici Europske komisije i Europskog vijeća tijekom susreta s ukrajinskim čelnicima ovoga tjedna. U petak se održava samit EU-Ukrajina.

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike