Osijek
LIDER KONTINENTALNOG TURIZMA

Županija ponudila tri vrste potpora ruralnom turizmu
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Potiče se i povezivanje pružatelja usluga s lokalnim poljoprivrednicima

Ruralnom se turizmu u Slavoniji i Baranji daje veliko značenje, poglavito zbog kompleksnosti usluga, ali i mogućnosti razvoja ruralnih područja. Osječko-baranjska županija u samom je vrhu u razvoju turizma među kontinentalnim županijama. Razlog tome je jasan - važnost ove gospodarske grane zrcali se, prije svega, u iznimno važnoj interakciji poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje tradicionalnih proizvoda, prezentiranja tradicije, tradicijske gastronomije i turističkih usluga; ukratko - u korištenju već postojećih resursa.



Autohtoni proizvodi


Odnosno, kako do sada nije u punom smislu zaživjelo povezivanje plave/jadranske Hrvatske i zelene/slavonske Hrvatske, koja bi Jadran opskrbljivala hranom, nema razloga da ne zaživi zeleno-zelena strategija.


Evo o čemu je riječ.

Osječko-baranjska županija ostvaruje sve bolje rezultate i pozicionira se kao lider kontinentalnog turizma. Kao administracija koja svoje riječi provodi u djela, a to je potpora razvoju ruralnog turizma, u proračunu Osječko-branjske županije predviđena su nepovratna financijska sredstva za projekte i aktivnosti usmjerene postizanju tih ciljeva. Tri su vrste potpora: za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma; za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama te za autohtonu enološku i gastronomsku ponudu.

Potpora za ulaganja u autohtonu enogastroponudu dodjeljuje se pružateljima ugostiteljskih i turističkih usluga u turizmu koji se opskrbljuju poljoprivrednim proizvodima od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, čija je proizvodnja udaljena najviše do 30 kilometara od objekta gdje prijavitelj pruža turističke i ugostiteljske usluge. Dakle, i na ovaj način Županija potiče i stvara snažnu vezu između proizvođača i potrošača.


Potpora iznosi do 50 posto iznosa plaćenih računa za kupnju poljoprivrednih proizvoda od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, a najviše do iznosa od deset tisuća kuna i može se ostvariti jednom godišnje.

U 2022. godini za povezivanje s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima dodijeljeno je 11 potpora u ukupnom iznosu od nepunih 100 tisuća kuna (99.800 kn), ovdje se govori o kupovini proizvoda od lokalnih proizvođača kao što su (očekivano) riba, povrće, vino, kulen i rakija, ali i gljive, ajvar, pekmez, pa i krumpir. Nije puno, ali ovo postaje sve uhodaniji model suradnje.

Jasno je kako su domaći/lokalni pružatelji turističkih usluga još uvijek prioritetno usmjereni na proširenje smještajnih kapaciteta. Ne čudi kako za ovu vrst potpore ima najviše zainteresiranih pa je ona i najizdašnija.

Potpora iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 30 tisuća kuna. U 2022. godini 49 korisnika ostvarilo je potpore u ukupnom iznosu od 981.500 kuna. Dio je njih iskoristio maksimalnu potporu, ona najmanja dodijeljena bila je u iznosu od 2,5 tisuća kuna. Potpore su se pretežito (is)koristile za radove i opremanje smještajnih jedinica, uređenje okoliša i opremanje kuhinje, ali i nabavu dodatnih sadržaja za djecu i rekreaciju turista, prenamjenu smještajnih jedinca boravku osoba s posebnim potrebama, kao i solarno grijanje i dizalice topline.

Sajmovi i festivali


Naposljetku, tu je i potpora za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i izložbama, znanstveno-stručnim skupovima, festivalima, smotrama, natjecanjima i drugim srodnim manifestacijama. Visina potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do iznosa od 50 tisuća kuna i može se ostvariti jedanput tijekom proračunske godine. Prošle je godine devet korisnika ostvarilo tu potporu, u ukupnom iznosu od 112 tisuća kuna.

Dario Kuštro
49

korisnika primilo je u 2022. godini novčanu potporu Županije za proširenje smještajnih kapaciteta

POTENCIJALI
U svrhu još važnijih turističkih iskoraka, ulažu se sredstva u daljnji razvoj i unaprjeđivanje ponude.”Sinergija prirodne, nematerijalne kulturne baštine i ruralne kulture življenja predstavlja jedinstven turistički proizvod i važan potencijal razvoja. Programima potpora stvara se mogućnosti za daljnje zapošljavanje i ulaganja u ruralni turizam i nepoljoprivredne djelatnosti, a u cilju daljnjeg unaprjeđenja i očuvanja ruralnog prostora”, stav je županijske uprave.

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike