Osijek
OŠ “MLADOST”: OD OSIJEKA DO OXFORDA

Učenici o nasljeđu Oscara Nemona
Objavljeno 1. veljače, 2023.
On je Osječanin, umjetnik svjetskoga glasa, kipar, ugledni portretist, medaljar. On je Oscar Nemon i glavni je razlog zbog kojega su u OŠ “Mladost” krenuli u projekt “Od Osijeka do Oxforda”, koji je u srijedu predstavljen u toj školi.

- Cilj je projekta upoznati učenike s pomalo zaboravljenim sugrađaninom, Oscarom Nemonom, koji je rođen prije 117 godina. Ostvario je iznimnu umjetničku karijeru u Velikoj Britaniji i postao slavan diljem svijeta, no u našem se gradu o tomu malo zna. Tijekom istraživanja učenici su otkrili Nemonovo židovsko podrijetlo, a kroz životnu priču njegove obitelji poučavali smo učenike o holokaustu - kaže Jasna Jakopović, učiteljica povijesti.

Njezina kolegica Marijeta Kvetek, učiteljica engleskog jezika, oduševljena je interesom i angažmanom učenika.

- Ovim smo projektom imali čast vratiti nasljeđe Oscara Nemona u Osijek. Nemon i njegova obitelj bili su Židovi i zbog toga su morali bježati iz Osijeka. On se trajno nastanio u Oxfordu, a ubrzo je postao umjetnik svjetskoga glasa - istaknula je Kvetek.

Nemonova snaha, Alice Nemon Stewart, voditeljica Zaklade Oscar Nemon, javila se online tijekom prezentacije, izražavajući oduševljenje cijele obitelji Nemon zbog suradnje s osječkim učenicima i učiteljima na ovom projektu.

U rad na ovom hvalevrijednom projektu, uz naše sugovornice, uključili su se i učitelji vjeronauka, likovne kulture, hrvatskog jezika, voditelji školske zadruge, dakle riječ je o multidisciplinarnom projektu.

Za tu su izvannastavnu aktivnost, koja se odvijala u poslijepodnevnim satima, učenici pokazali iznimno velik interes. Potvrdili su nam to učenici Marta, Mira i Marko. Obilazili su muzeje, sinagogu, slušali predavanja. Doznali su, između ostaloga, da je veliki umjetnik portretirao Sigmunda Freuda, Winstona Churchilla, ali i napravio kip Majka i dijete, najznačajniju skulpturu u njegovu opusu, koja krasi park u Osijeku koji nosi njegovo ime.

V. Latinović
Najčitanije iz rubrike