Regija
ZIMSKO PREBROJAVANJE PTICA

U VPŽ-u značajno povećan broj vrsta i jedinki vodarica
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Na 15 promatranih vodenih staništa evidentirano je 59 vrsta ptica, odnosno ukupno 2892 jedinke
NOSKOVCI - Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), Udruga Biom i Udruga Zeus koordiniraju tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC), u kojemu su i ove godine sudjelovali djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o projektu međunarodnog i nacionalnog značenja koji je provođen na području Virovitičko-podravske županije od 11. do 27. siječnja. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove Tatjane Arnold Sabo, akcija je provedena na 15 vodenih staništa, na kojima su djelatnici Javne ustanove evidentirali 59 vrsta ptica, odnosno ukupno 2892 jedinke.

– Zimskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Uspoređivanjem podataka iz prethodnih godina s ove godine utvrđenim stanjem procjenjuje se status populacija, odnosno rastu li, padaju ili su stabilne, i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovi tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

U Javnoj ustanovi VPŽ-a u Noskovcima podsjećaju da je zimsko prebrojavanje ptica vodarica dugogodišnji projekt svjetskog prebrojavanja ptica na vodenim površinama koji organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. Cilj mu je postizanje boljeg razumijevanja ugroženosti vrsta i njihovih staništa praćenjem brojnosti ptica na vodenim površinama. Provodi se od 1967. godine, a Republika Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. Zahvaljujući dugoj tradiciji moguće je pratiti veličine populacija i njihove trendove, što su podatci koji služe kao podloga za pravovremenu zaštitu vrsta i staništa.

U posljednjem izvješću koje je ovih dana objavio BirdLife International navode se zabrinjavajući podatci o smanjenju populacije ptica na svjetskoj razini, najviše zbog neprimjerenog odnosa čovjeka prema prirodi, ali valja naglasiti da zimsko prebrojavanje ptica vodarica na području Virovitičko-podravske županije pokazuje porast broja vrsta i jedinki ptica, što se dijelom može zahvaliti i uspješnom djelovanju ustanova za zaštitu prirode. Za usporedbe, godine 2021. na 12 promatranih vodenih staništa djelatnici Javne ustanove evidentirali su deset vrsta ptica s ukupno 867 jedinki. Prošle godine promatrane su ptice na 11 vodenih staništa i evidentirane su 34 vrste ptica, odnosno ukupno 2552 jedinke, a podatci ovogodišnjeg prebrojavanja pokazuju da je zamijećeno čak 25 vrsta ptica i 340 jedinki više nego lani.

Petar Žarković
Brojke točnije ako voda nije zaleđena
Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini te se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, a još nisu počele proljetnu seobu, pa zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja.

– Broj vrsta i jedinki ptica ovisi, između ostaloga, i o tome kakva je zima. U slučaju zaleđenih vodenih površina broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Prošle i ove godine zaleđenih površina gotovo i nema, što se odrazilo i na rezultate prebrojavanja – kaže ravnateljica Arnold Sabo.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike