Mozaik
ODRŽAN JE ŽDRIJEB ZA EUROSONG 2023. U LIVERPOOLU

Hrvatski će predstavnik u prvom polufinalu, i to 9. svibnja, nastupiti prvi
Objavljeno 2. veljače, 2023.

Vijećnica sv. Juraja u Liverpoolu bila je središte pozornosti eurovizijskih fanova i televizija-sudionica Eurosonga 2023. Naime, britanska televizija BBC i EBU održali su ždrijeb kojim je 31 zemlja raspoređena u dva polufinala 67. izdanja najvećeg svjetskog glazbenog natjecanja. Također, za izravne finaliste određena su polufinala u kojima glasaju.



Prvi put nakon 2016. godine predstavnik Hrvatske nastupit će u prvoj polovini svog polufinala. Kao i u slučaju Eurosonga 2016., radi se o prvom polufinalu, a održat će se u utorak, 9. svibnja, što znači kako će pobjednik Dore 2023. u finalu Eurosonga imati redni broj nastupa između 1 i 7. Također, ovo je treće izdanje zaredom u kojem Hrvatska nastupa u prvom polufinalu. Od ostalih predstavnika iz našeg okruženja u istom polufinalu kao Hrvatska nastupit će predstavnik Srbije, a slovenska grupa Joker Out u drugom je polufinalu, 11. svibnja.

U prvom ćemo polufinalu, 9. svibnja, nakon prve Hrvatske, redom gledati predstavnike: Irske, Latvije, Malte, Norveške, Portugala, Srbije, Azerbajdžana, Češke, Finske, Izraela, Moldavije, Nizozemske, Švedske i Švicarske. Od izravnih finalista te će večeri moći glasati Francuska, Italija i Njemačka.

Drugo polufinale, 11. svibnja, imat će ovakav raspored, od prvog do posljednjeg nastupa: Armenija, Belgija, Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Island, Rumunjska, Albanija, Australija, Austrija, Gruzija, Litva, Poljska, San Marino i Slovenija. Od izravnih finalista druge večeri glasaju Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Torina, Stefano Lo Russo, koji je predao ključeve domaćinstva, tzv. insigniju, gradonačelnici Liverpoola Joanne Anderson. Uoči izvlačenja BBC je predstavio logo i slogan ovogodišnjeg natjecanja: United by Music. Slogan upućuje na partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva, pobjednika prošlogodišnjeg izdanja Ukrajine i domaćina Liverpoola kako bi publici diljem svijeta donijeli Eurosong i moć glazbe da ujedini zajednice. Demonstrira i početke natjecanja, koje se razvilo kako bi ujedinilo Europu i približilo je uz jedinstveno televizijsko iskustvo u različitim državama. Logo, koji se sastoji od srca inspiriranih bojama ukrajinske i britanske zastave, odraz je raznolike publike od više od 160 milijuna ljudi, čija srca “kucaju kao jedno”.

Tanja Kvorka
Uoči izvlačenja BBC je predstavio logo i slogan ovogodišnjeg natjecanja: United by Music

Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa