Kultura
U GALERIJI KAZAMAT U OSIJEKU

Izložba “Bure baruta 12”: djela 3 mlada umjetnika
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Radovima se predstavljaju Valentina Damjanović, Josip Pratnemer i Josip Balić

Iza naziva "Bure baruta 12" krije se 12. u nizu izložba mladih autora u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek i Galerije Kazamat. Predstavljaju se radovi troje mladih autora, svatko sa svojim zasebnim umjetničkim projektom. Cilj je organizatora prezentirati umjetnike koji su u ranoj fazi svoje samostalne umjetničke prakse te koji svojim djelovanjem donose potencijal za ukupno stvaralaštvo u regiji i Hrvatskoj općenito. Na "Buretu baruta 12" predstavljaju se Valentina Damjanović, Josip Pratnemer i Josip Balić.



Vanjski podražaji


Rad "Introvert" Valentine Damjanović umjetnička je instalacija koju čine viseće gumene zračne zavjese. Taj polutransparentan materijal inače se koristi kao barijera za protok zraka, kontrolu temperature, zaštitu od buke, prašine i sličnih vanjskih podražaja. Zračna zavjesa kao glavni element ove instalacije zadržava svoju prvobitnu ulogu, ona je simbol barijere ili prepreke koji autorica naglašava kao važan element ovog rada. Sastavljena od više trakastih elemenata, zračna zavjesa kontrolirano ograničava protok podražaja izvana. U ovom slučaju umjetnica u fokus stavlja sebe u odnosu na svoje okružje, a zračna zavjesa ima ulogu zaštite ili obrane od svih informacija koje dolaze iz različitih izvora i udaljavaju je od nje same. Kompozicijom elemenata, odnosno postavom rada, autorica omogućava prolazak publike kroz prostor galerije, no taj prolazak nije nesmetan, već rasporedom zračnih zavjesa promatrača čini sudionikom. Time element prohodnosti koji je sam po sebi slobodan u ovom slučaju simbolizira barijeru odnosno smetnju.

Josip Pratnemer predstavlja se radovima Galerija Carabus i Špijunka. Galerija Carabus svojevrsna je gostujuća galerija, odnosno galerija unutar galerije, ima vlastitog kustosa, vlastiti postav te gotovo sve aspekte koji su potrebni jednom institucionalnom sustavu, odnosno možemo ju gledati kao podsustav koji egzistira paralelno uz već postojeći sustav ili postaje dio njega kao gostujuća galerija. U radu se isprepleću animalno i ljudsko, antropomorfizirani kukci izlažu u muzejsko-galerijskom prostoru. Izložba "Insecta" kao i cijeli sustav Galerije Carabus na ironičan način progovara o problematici stručnosti unutar institucije. Rad kroz cjelokupno osmišljeni sustav ostavlja prostor za iščitavanje metafora i promatranje iz kuta koji nisu samo egzistencijalističke prirode. Rad Špijunka sastoji se od šest drvenih kutija. Razmišljanje o publici natjeralo je autora da ponudi aktivnu konzumaciju umjetnosti. Prije nego što uopće provirimo kroz špijunku, um napravi nekoliko brzih procjena i važe vrijedi li uopće zaviriti i što će uopće vidjeti. Negdje u podsvijesti stvaraju se dojmovi i instinkti koji stvaraju ono što je pretpostavljeno i ono što je viđeno i stavlja to dvoje u korelaciju. Bijeli eksterijer i bijeli interijer kutije imaju jednostavan modernistički osjećaj, što je simbolično za galerijski prostor. Interijer koji se odnosi kao moderna bijela galerija i gledatelj s druge strane koji gleda kroz špijunku stvaraju odnos umjetnosti i gledatelja intimnijim i osjetljivijim. Špijunka stvara portal kroz koji se promatraču šalje poticaj koji je neovisan o stvarnom galerijskom prostoru. Drugim riječima, cijela koncentracija usmjerena je na drugi galerijski prostor odnosno na galeriju unutar galerije.

Oblik drveta


Josip Balić predstavlja se serijom portreta odnosno skulpturama izrađenim u drvetu. To nisu klasični portreti. Naime, autor propituje mogućnosti materijala u kojemu radi, negira cilindričan oblik drveta i klasičnu obradu materijala i na taj način stvara poluapstraktne portrete. To čini grubom obradom materijala, odnosno istanjivanjem i prošupljivanjem forme, čime dolazi do željenog oblika. Portreti tako dobivaju potpuno drugi smisao od klasičnih portreta. U konačnici, autorova zamisao nije izrada portreta u drvetu nego dobivanje apstraktne forme. Proces izrade rada, ispitivanje materijala i mogućnosti njegove obrade ono su od čega sam autor polazi i što njegove skulpture čini neobičnima i dojmljivima.

Radno vrijeme galerije Kazamat: srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati; subota i nedjelja od 10 do 13 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. veljače.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike