Mozaik
NA DODJELI ROCK&OFFA 3. VELJAČE

Nagrade za životno djelo Perkoviću i Denykenu
Objavljeno 1. veljače, 2023.
U ediciji knjiga book&zvook bit će objavljeno i audioizdanje Perkovićeve knjige “Sedma republika”, u produkciji Transonice

Na petoj, jubilarnoj, dodjeli nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off nagradu za životno djelo dobit će Denis Mujadžić - Denyken i postumno Ante Perković.



Bogata ostavština


- Raznorodna i za kratak život zadivljujuće bogata ostavština Ante Perkovića - rođenog Zadranina, zagrebačkog studenta Fakulteta političkih znanosti, pokretača i prvog urednika studentskog časopisa Puls, koji je osmišljen kako bi "prkosio mentalitetu pognute glave" - ostavština, dakle, novinara, pisca, glazbenika, glazbenog kritičara, performera i glumca, govori o avangardnoj umjetničkoj pojavi i izuzetnoj radnoj disciplini. Osam ukoričenih naslova, stotine novinarskih tekstova do periodike i širokih prostranstava weba, dva glazbena albuma u sastavu Djeca, tri samostalna LP albuma, kazališne uloge, klupski programi, mnogo radijskih valova, najbolji ransijerovski učitelji - neznalica neformalnih obrazovnih programa. Sva ta lica koja smo znali pod imenom Ante Perkovića potvrđuju karizmu, ljudsku blagost, odmjerenost i rafinman, istodobno odvažnu artističku sklonost formalnom eksperimentu, iskoraku, autoironiji, igri. I nedvosmisleno odražavaju snažnu potrebu za bijegom od glavne struje. Autorski interes mu je uvjetovan i omeđen glazbom. Od najranijih dana fasciniran je gitarom, slušanjem i čitanjem o glazbi, o čemu piše u rijetkim biografskim pasažima svoje najvažnije i najsveobuhvatnije proze, u knjizi Sedma republika. Objavljena prvi put 2011., ona se svojom širokom vremenskom perspektivom i uvidom u ukupni društveni, politički i kulturni kontekst izdvaja iz drugih naslova. Autorizirane biografije Pips, Chips & Videoclipsa 1997., Drugog vikenda u zemlji čudesa, ili internet-dnevnika koji godinu dana pionirski vodi na portalu monitor.hr, pa te duhovite digitalne bilješke ukoričene objedinjuje pod naslovom 365 već 2001. U istoj godini u koautorstvu s Krunoslavom Jajetićem objavljuje knjigu Hrvatski hip-hop: rokane rime, a zatim i eseje iz Homo volansa i Nomada u knjizi Slijepi putnik. (...) Izdaje kroniku pulskog Art & Music festivala od 1993. do 2013. naslovljenu Ajme & Majko i objavljenu 2013., iste godine u kojoj izlazi knjiga o pjesmama Rundek, između. (...) Glazbu će početi sam stvarati tek "sit pisanja o tuđoj", u svojoj zrelijoj fazi, početkom tisućljeća, kada objavljuje albume Djeca i Stvari sa sastavom Djeca, u kojem nastupa kao gitarist i vokal. Svi me vole dok me ne upoznaju naslov je njegovog prvog samostalnog albuma iz 2007. u kojem, prema vlastitim riječima, konačno uspijeva sebe izraziti točno, za njim slijedi na vinilu objavljen album Duplo dno: Najveći hitovi, a treći album izdaje online, 2013., pod naslovom Prije nego osnujem orkestar - piše Ljubica Letinić. U ediciji knjiga book&zvook bit će objavljeno i audio zdanje knjige "Sedma republika" u produkciji Transonice.

Neizbrisiv trag


- Denis Mujadžić - Denyken nesumnjivo je jedan od najznačajnijih i najuspješnijih domaćih rock-producenata u proteklih 35 godina. Brojne suradnje s domaćim imenima, ili Perom Lovšinom iz Slovenije, ostavile su neizbrisiv trag u onom što kolokvijalno zovemo modern rock. Denykenov angažman rastao je s procvatom novog rocka devedesetih, na koji je, sudeći prema mnogim dokazima iz tonskog studija, utjecao podjednako kao i autori/glazbenici koji su pjesme napisali i albume snimali. Već i popis imena s kojima je radio svojevrsni je "who‘s who" hrvatskog rocka od devedesetih naovamo. Pips Chips & Videoclips, Majke, Hladno pivo, Kojoti, Vatra, Jinx, Zabranjeno pušenje, Nina Badrić, Severina, Rade Šerbedžija, Arsen Dedić, Laka, Quasarr samo su neki od njih, a bilo ih je više od 300. Sa svima njima Denyken je radio nekoliko puta, a raspon postignutih rezultata - ne samo umjetničkih nego i komercijalnih, što mjerimo utjecajem spomenutih bendova - smješta ga među najznačajnije protagoniste suvremene rock-scene posljednjih desetljeća. Denyken nije bio samo producent nego i pravi suradnik u svim fazama nastajanja nekih od najznačajnijih albuma tog razdoblja, čovjek iz sjene bez kojeg rezultati ne bi bili ni izbliza isti, zaslužan za mnoge uspješne karijere pod svjetlima reflektora. S jasnim Denykenovim producentskim potpisom snimljeno je mnogo rock-albuma kakvi su nam bili nasušno potrebni - piše Hrvoje Horvat.

"Najbolji tulum u gradu" odnosno središnja dodjela nagrada Rock&Off, održat će se 3. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

Najčitanije iz rubrike