Regija
STAMBENE POTICAJNE MJERE U OPĆINAMA

Za prvu nekretninu daju
od 2000 do 4000 eura
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Lokalni čelnici zadovoljni su iskazanim interesom i povratnim informacijama korisnika kojima ova pomoć itekako dobro dođe
ŽUPANJA - Brojnim demografskim mjerama u okviru raspoloživih financijskih mogućnosti gradovi i općine nastoje što više pomoći mladima, zadržati ih na svome području i konačno zaustaviti negativne demografske trendove. I općine u županjskoj Posavini, uz druge mjere koje provode, pomažu sumještanima u rješavanju stambenog problema i daju poticaje za kupnju/gradnju prve nekretnine.

Pozitivni učinci


Prva se 2019. godine na to odlučila Općina Vrbanja. Lani je raspisala dva natječaja za dodjelu poticaja za stambeno zbrinjavanje obiteljima i fizičkim osobama bez bračnog statusa koje su kupile ili grade kuću u općinskim naseljima Vrbanja, Soljani i Strošinci, a koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja. Obitelji je pomagala iznosom od 30.000 kuna, a fizičke osobe bez bračnog statusa s 15.000 kuna. Ova mjera, ističe načelnik Velimir Redl, pokazala se značajnom i povratne reakcije korisnika vrlo su pozitivne. "Zadovoljni su oni, ali i mi u Općini, jer vidimo da potrebe ima, ljudi kupuju, grade i preuređuju te da na ovom našem području namjeravaju ostati živjeti. A to nam i jest cilj", zaključuje. Do sada je bilo više od 30 korisnika poticaja i tu mjeru nastavljaju i u ovoj godini. A Općina Vrbanja jedna je od rijetkih u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja izdvaja sredstva i za potpore malih vrijednosti (de minimis), koje su među mještanima također vrlo tražene.

Doseljavaju se obitelji


Prije desetak dana natječaj za dodjelu poticaja za stambeno zbrinjavanje raspisala je i Općina Cerna. Pravo ostvaruju korisnici koji tijekom tekuće kalendarske godine kupe, ili grade nekretninu za stanovanje u Cerni, ili u Šiškovcima. Ona mora biti u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja koji njome prvi put rješava svoje stambeno pitanje. Obitelji i samohrani roditelji za kupnju prve nekretnine dobivaju poticaj od 4000 eura (30.138 kuna). Isti je iznos predviđen i za gradnju stambenog objekta. Poticaji samcima za kupnju i za gradnju prve nekretnine utvrđeni su u iznosu od 2700 eura (20.343 kuna). Općinski načelnik Josip Štorek kaže da je lani iz općinskog proračuna u tu svrhu izdvojeno približno 400 tisuća kuna, a sredstva su i za 2023. planirana na razini prošlogodišnjih. Veseli ga iskazani interes potencijalnih korisnika i smatra da se ova mjera pokazala dobrom i korisnom za mještane. Dodaje da je uređenje stambenog prostora veliki izdatak i svaka će im kuna itekako dobro doći. Drago mu je, ističe, što Općina može pripomoći. Također ga, napominje, raduje podatak da se već nekoliko obitelji s okolnog područja doselilo u Cernu, gdje planiraju nastaviti živjeti.

Lani su isplatili i više od 200 tisuća kuna pomoći za bebe za 50-ak obitelji.

Marija Lešić Omerović
U GUNJI PARCELE UZ 50 POSTO POPUSTA
Poticaj koji Općina Babina Greda daje za sufinanciranje kupnje ili gradnje prve nekretnine za stanovanje iznosi 25.000 kuna. Oni koji ispunjavaju uvjete, kaže načelnik Josip Krnić, mogu doći u Općinu i podnijeti zahtjev za isplatu. A poticaji u Općini Bošnjaci su 30 tisuća kuna za obitelj. I Općina Gunja objavila je javni poziv u skladu s Programom mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Zainteresiranima je omogućena kupnja parcele za gradnju kuće u iznosu od 50 posto tržišne cijene građevinskog zemljišta.

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike