Autoglas
MILIJARDE

Rekordna dobit električne Tesle u 2022. godini
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je 2022. godinu zaključio s najvećom dobiti otkada je osnovan, unatoč visokoj inflaciji, posustajanju gospodarstva i teškoćama u nabavi. Neto dobit tvrtke Elona Muska lani je više nego udvostručena, poskočivši na 12,6 milijardi dolara, pokazuje poslovno izvješće, objavljeno je prošli tjedan. Ukupni prihod porastao je za 51 posto, na 81,5 milijardi dolara.

Netodobit u četvrtom tromjesečju bilježila je gotovo isti postotni skok, dosegnuvši 3,7 milijardi dolara, također najvišu razinu otkada su Martin Eberhard i Mark Tarpenning osnovali tvrtku 2003. godine. Eberhard je tada izjavio da želi izgraditi "proizvođača automobila koji će ujedno biti i tehnološka kompanija", izdvojivši među ključnim elementima "baterije, kompjutorski softver i patentirani motor". Ukupni prihod uvećan je u četvrtom lanjskom tromjesečju 37 posto, na 24,3 milijarde dolara. U 2023. Tesla želi proširiti proizvodnju "u što kraćem roku", za 50 posto, potvrdivši dosadašnje planove.

Nedavno su snizili cijenu vozila, pa su se ulagači pobojali da potražnja možda posustaje. Bojazni su se nadovezale na Muskovu prošlogodišnju odluku da preuzimanje Twittera, teško 44 milijarde dolara, financira prodajom paketa Teslinih dionica. U takvom je okruženju Teslina dionica prošlu godinu zaključila u minusu od 65 posto. H
Najčitanije iz rubrike