Svijet
PROJEKTILI DUGOG DOMETA

Spriječiti ubijanje civila i uništavanje ukrajinskih gradova
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
"Potrebni su nam projektili koji će uništiti ruska spremišta oružja", poručuju Ukrajinci

Pregovori između Kijeva i njegovih saveznika o zahtjevima Ukrajine za projektilima dugog dometa, za koje kaže da su joj potrebni kako bi se drastično smanjilo ključno oružje Rusije u uništavanju ukrajinskih gradova, odvijaju se ubrzano, rekao je Mihajlo Podoljak, najviši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.



"Potrebni su nam projektili koji će uništiti njihova spremišta", rekao je, dodajući da se na Krimskom poluotoku koji je Rusija okupirala nalazi više od 100 topničkih skladišta. "Prvo, pregovori stoga već traju. Drugo, napreduju ubrzanim tempom", dodao je, ne ulazeći u pojedinosti. Zelenskij je, zasebno govoreći, rekao da Ukrajina želi spriječiti ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile. "Ukrajina treba rakete dugog dometa kako bi okupatoru oduzela mogućnost da postavi svoje lansere raketa negdje daleko od bojišnice i uništava ukrajinske gradove", kazao je u videoporuci. Zelenskij je dodao da Ukrajina treba projektile američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometara. Washington zasad odbija poslati to oružje.

Ukrajina, kojoj su obećani zapadni tenkovi, zatražila je i borbene mlazne zrakoplove kako bi odbila ruske i proruske snage, koje polako napreduju u nekim dijelovima bojišnice. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo ranije je opovrgnulo novinarsko izvješće da namjerava nabaviti 24 borbena zrakoplova od saveznika, rekavši da se pregovori nastavljaju, objavio je portal Babel. Španjolski list El Pais je, navodeći glasnogovornika ukrajinskog zrakoplovstva Jurija Ihnata, napisao da je Ukrajina prvotno htjela dvije eskadrile, od kojih bi svaka bila sastavljena od 12 zrakoplova, ako je moguće mlažnjaka Lockheed Martin F-16. No, u izjavi za Babel, Ihnat je rekao da su njegovi komentari na brifingu za medije u petak bili pogrešno protumačeni. "Ukrajina je tek u fazi pregovora što se tiče zrakoplova. Trenutačno se utvrđuju modeli i broj zrakoplova", pojasnio je. Ihnat je u petak rekao da su avioni F-16 možda najbolja opcija višenamjenskog borbenog zrakoplova koji će zamijeniti zastarjelu ukrajinsku flotu iz sovjetskog doba. Također je za ukrajinsku televiziju rekao da savezničke države ne vole javna nagađanja o mlažnjacima, prenio je Interfax.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jon Finer prošlog je tjedna istaknuo da će SAD s Kijevom i njegovim saveznicima "vrlo pažljivo" raspraviti ideju o slanju mlažnjaka, a njemački ministar obrane isključio mogućnost njihovog slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu.

Igor Bošnjak
PUTIN OTVOREN ZA KONTAKTE SA SCHOLZOM
Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za kontakte s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, iako nema s njim dogovoren telefonski razgovor, rekao je Dmitrij Peksov, glasnogovornik Kremlja za državnu novinsku agenciju RIA Novosti. U intervjuu za berlinski Tagesspiegel, objavljen u nedjelju, Scholz je poručio: "Ponovno ću razgovarati i s Putinom - jer je potrebno razgovarati". Njegova je odgovornost da povuče vojnike iz Ukrajine kako bi okončao ovaj užasan, besmisleni rat koji je već koštao stotine tisuća života".

Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOMU JE U INTERESU ŠIRI REGIONALNI RAT?

Europa nastoji zaustaviti spiralu nasilja koja sve jače prijeti Bliskom istoku

2

OPTUŽBE ZA KUPNJU ŠUTNJE PORNO ZVIJEZDE

Deseci porotnika na suđenju Trumpu nisu izabrani zbog pristranosti

3

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam