Kultura
BROJNI VUKOVARCI OBIŠLI VUKOVARSKE MUZEJE

Pozornost privukla izložba o Ivi Robiću
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
U okviru Noći muzeja u petak je u galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena izložba "Zauvijek mr. Morgen - Ivo Robić", u povodu stote obljetnice njegova rođenja.

Kako su naveli organizatori, Robić je istinska glazbena legenda naših prostora. Sugestivan, izrazito muzikalan i elegantan bio je otjelotvorenje uspjeha, kvalitete i šarma. Pjevač vrhunske vokalne interpretacije, bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima koji i danas snimaju ili izvode kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao. Njegove nezaboravne evergreene pamte ne samo ljubitelji dobre glazbe već svi koji su uz njegove pjesme plesali na nekom od gradskih plesnjaka ili terasi nekog od jadranskih hotela, ponajviše hotela Kvarner u Opatiji. Nostalgične note njegovih pjesama vraćaju mnoge u dane mladosti. Bio je izrazito karizmatična osoba nenadmašnoga talenta, glazbenik koji je, unatoč svjetskoj slavi, ostao skroman i sretan, jer je radio upravo ono što je najviše volio - pjevao i skladao.

Autorica izložbe je Vesna Leiner, a u vukovarskom će muzeju ostati otvorena do 27. veljače.

Pažnju Vukovaraca u Noći muzeja privukle su i radionice o umjetnosti tkanja na vertikalnom tkalačkom stanu, odnosno lenta vremena - povijest glazbe. Mnogi su ovu manifestaciju iskoristili za obilazak stalnog postava, dok se nemali broj posjetitelja odlučio iste večeri obići i Muzej vučedolske kulture i Franjevački muzej Vukovar, posebice što su tri muzeja zajednički organizirala igru povezivanja. Cilj igre bio je dodatno educirati i osvijestiti o važnosti muzeja i moći koju imaju u zajednici, pa su program nazvali "Prošlost za budućnost/čuvamo - educiramo - povezujemo".

U Noć muzeja ove se godine uključio i Vukovarski vodotoranj koji je posjetiteljima omogućio besplatan ulaz. Premda im vremenske prilike nisu išle naruku, mnogi su ovu priliku iskoristili kako bi obišli postav Vodotornja i fotografirali s vrha objekta grad na Dunavu pomalo prekriven snježnim pahuljama. D.Korpoš
Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića