Novosti
ODAZIV NA NACIONALNI PROGRAM 95 POSTO

Rak pluća dijagnosticiran u 134 osobe, izliječeno ih je pola zbog ranog otkrivanja
Objavljeno 30. siječnja, 2023.

U dvije godine provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća otkrivene su 134 osobe s karcinomom, od kojih je pola izliječeno, odaziv je 95 %, a hrvatski je program prepoznat i priznat u međunarodnim razmjerima.



Na CT pregled prsnog koša upućeno je dosad više od 13.000 pacijenata, a detektirane su 134 osobe sa zloćudnim promjenama na plućima. Najmanje 60 ih je dobilo novu šansu za život i izliječeno jer im je rak pluća otkriven u ranoj fazi. Ostali su u postupku liječenja i svi su živi, otkriva Kristina Krpina, nacionalna koordinatorica pulmologa za Nacionalni program. Za probir i rano otkrivanje raka pluća koristi se CT niske doze zračenja prsnoga koša (LDCT), dostupan u 16 bolnica u Hrvatskoj, a na Klinici za plućne bolesti na zagrebačkom Jordanovcu očekuju da ćemo ih uskoro nabaviti još.

Hrvatska je prva u Europi pokrenula takav nacionalni program i među prve je tri zemlje na svijetu. Ključna je uloga obiteljskih liječnika jer oni određuju koje će pacijente poslati na CT dijagnostiku, a kandidati su osobe od 50 do 75 godina, pušači ili oni koji su prestali pušiti u posljednjih 15 godina. Odaziv na preventivni program iznimno je visok i iznosi 95 %. Dr. Krpina ističe i digitalnu platformu preko koje se pacijente upućuje na dijagnostiku te detaljno očitanje CT nalaza, uz pomoć softvera baziranog na umjetnoj inteligenciji. Hrvatski nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2022. je ocijenjen najboljim screening programom u svijetu. "U slučaju pozitivnog nalaza, u roku nekoliko dana pacijenta pregleda pulmolog te ulazi u bolnički sustav na liječenje", ističe. Hrvatska se tako promovirala među glavne aktere u osmišljavanju preventivnih zdravstvenih programa u EU-u.

Pokretačka snaga tog screeninga, akademik Miroslav Samaržija i njegov tim s Jordanovca od 1. travnja angažirani su na trogodišnjem projektu EU-a osmišljavanja preventivnih zdravstvenih programa u zemljama EU-a. "Uspjeh je enorman, postali smo glavni za razvoj nacionalnih preventivnih programa na razini EU", ističe Krpina. Od raka pluća u nas svake godine oboli oko 5000 ljudi, a velik dio i umre jer je bolest otkrivena u kasnoj fazi. Šanse da prežive deset godina sada su oko 10 %, a cilj je da se preživljenje podigne na 20 %. Novost je da sve više obolijevaju mlađi i nepušači, posebno u ženskoj populaciji. Uzrok su genetske mutacije, moguće i hormonske terapije. Tu pacijentima rade genetsku profilaciju na temelju koje im određuju ciljanu terapiju. "Te žene svoj karcinom mogu liječiti najobičnijom tabletom ciljane terapije. Važno ga je dijagnosticirati na vrijeme", kaže Krpina. Liste čekanja ne postoje.

Na Zavodu za kronične i opstruktivne bolesti na Jordanovcu liječe se i osobe s posebno s teškim oblicima astme, kojima će ove godine najvjerojatnije biti dostupna i nova biološka terapija TSLP antitijelima - biološkom lijeku, nedavno registriranom. Očekuju da će još ove godine doći u RH i upotpuniti listu bioloških lijekova koji su posljednjih sedam godina donijeli revoluciju u liječenju te bolesti. Procjenjuje se da 2000 bolesnika ima tako težak oblik bolesti kojima bi ta terapija znatno pomogla, no zasad je prima njih 500-tinjak, kaže pročelnica Zavoda, profesorica Sanja Popović-Grle. Biološka terapija donijela je golem pomak, oboljeli mogu bitno poboljšati ili posve oporaviti plućnu funkciju. No zbog cijene daje se bolesnicima po točno utvrđenim algoritmima - injekcijama svaka dva ili četiri tjedna.

Na KBC-u Zagreb prije dvije godine pokrenut je i puni program transplantacije pluća - 21 bolesnik je tu dobio nova pluća. Pedstojnik Klinike za plućne bolesti, akademik Miroslav Samaržija kaže da su jedina zdravstvena ustanova istočno do Beča i Praga koja to radi. Velik uspjeh je ovogodišnje presađivanje pluća 12-godišnjaku koji je mjesecima živio na respiratoru. Samaržija kaže da se odlično oporavlja, skinut je s uređaja i upućen na rehabilitaciju koja je dugotrajan proces.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike