Magazin
POSVOJENJE ILI TRGOVINA DJECOM

Vlasta Grgec-Petroci: Obvezan je postupak stručne pripreme za posvojenje
Objavljeno 28. siječnja, 2023.

Program pripreme i edukacije (potencijalnih) posvojitelja "Roditelji na drugi način - Škola za posvojitelje" kao program podrške posvojiteljima prije, u vrijeme i nakon posvojenja počeo se provoditi 2005. godine u organizaciji udruge "Na drugi način" te uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i nadležnog Ministarstva za socijalnu skrb, kao prvi i desetak godina jedini program takve vrste u Hrvatskoj. Već 2006. program "Roditelji na drugi način" počeo se provoditi i u Obiteljskom centru Grada Zagreba, gdje se i danas provodi pod vodstvom Vlaste Grgec-Petroci, magistre socijalnog rada i mentorice, jedne od osnivačica i dugogodišnje predsjednice udruge "Na drugi način".



Što nam još možete reći o radu vaše udruge i programima...?

- Praksa obveznih edukacijskih programa, tzv. selekcijskih, pripremnih tečajeva za potencijalne posvojitelje u europskim i američkim državama postoji pedesetak godina, a u Hrvatskoj je takva praksa obveznih tečajeva za potencijalne posvojitelje počela 2014. godine.

Kolegica Mirjana Marčetić-Kapetanović, prof. psihologije, i ja osmislile smo program pripreme i edukacije potencijalnih posvojitelja na temelju dugogodišnjeg neposrednog praktičnog iskustva i rada s parovima koji žele ostvariti roditeljstvo posvojenjem te dobrog teorijskog poznavanja tematike posvojenja kako bismo budućim posvojiteljima pomogli u pripremi za odgovornu i zahtjevnu novu životnu ulogu - ulogu roditelja posvojene djece. Ponosni smo što smo svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem pridonijeli senzibilizaciji javnosti za tematiku posvojenja te uvođenju stručne pripreme za posvojenje kao zakonske obveze predviđene Obiteljskim zakonom (2014./2015.). Stručna priprema za posvojenje i podrška posvojiteljima nakon posvojenja ključna je za bolje razumijevanje razvojnih mogućnosti i potreba djece te za razumijevanje specifičnosti roditeljstva posvojene djece, a olakšava nošenje s teškoćama i izazovima s kojima se posvojitelji mogu suočavati i o kojima moraju biti informirani.

Upravo zato je jako važno naglasiti da je bitna kvalitetna i stručna priprema za posvojenje koju provode posebno educirani stručnjaci koji dobro poznaju tematiku posvojenja, obiteljsku dinamiku u posvojiteljskim obiteljima te imaju višegodišnje iskustvo u radu sa svim članovima posvojiteljskih obitelji. Njihovo znanje i vještine utječu na kvalitetu programa, kao i na grupu i njezine članove, a sukladno s podzakonskim aktima Obiteljskog zakona obvezno ga provode psiholog i socijalni radnik te socijalni pedagog. Osim kvalitetne pripreme za posvojenje jako je važno osigurati i podršku posvojiteljima i djeci tijekom prilagodbe nakon posvojenja, pri čemu se posvojitelji s povjerenjem mogu obratiti za pomoć i podršku udruzi "Na drugi način".

Ima li interesa za taj vaš program u Hrvatskoj...?

- Zbog velikog interesa budućih posvojitelja koji su se u udrugu godinama javljali iz cijele Hrvatske (Split, Šibenik, Sl. Brod, Labin, Zadar, Pazin... samo su neki od gradova iz kojih su potencijalni posvojitelji dolazili u Zagreb svaki utorak tijekom tri mjeseca) i završavali program u trajanju od tri mjeseca te nakon što je priprema za posvojenje postala obvezna za potencijalne posvojitelje, 2015. godine, uz podršku i ovlaštenje nadležnog ministarstva, educirali smo prvu grupu stručnjaka za provođenje programa "Roditelji na drugi način - Škola za posvojitelje" zaposlenih u obiteljskim centrima te se provođenje programa proširilo na područje cijele Hrvatske. Program se danas provodi u 17 obiteljskih centara u Hrvatskoj i dostupan je svim potencijalnim posvojiteljima, a od 2015. godine program "Roditelji na drugi način - Škola za posvojitelje" kontinuirano provode i stručnjaci obiteljskih centara Osijek, Vukovar, Požega, Sl. Brod, Virovitica...

Prolaze li, i u kojoj mjeri, hrvatski parovi koji žele posvojiti djecu u inozemstvu proces pripreme, edukaciju..., da im se ne bi dogodili problemi poput ovoga sa zagrebačkim parovima?

- Svi potencijalni posvojitelji koji žele posvojiti dijete moraju proći postupak stručne pripreme za posvojenje u udruzi koja ima ovlaštenje nadležnog ministarstva ili u obiteljskom centru te proći postupak procjene prikladnosti i podobnosti za posvojenje koji provodi nadležni centar za socijalnu skrb, sada Zavod za socijalni rad, jer bez toga ne mogu dobiti pozitivno mišljenje nadležnog centra. Tek nakon što dobiju pozitivno mišljenje o prikladnosti i podobnosti za posvojenje, mogu se upisati u Hrvatski registar posvojitelja, koji vodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Tek nakon upisa u Registar posvojitelja posvojitelji se mogu obratiti državi iz koje žele posvojiti dijete zahtjevom za posvojenje djeteta sukladno sa svim zakonskim propisima države iz koje dolazi dijete i države iz koje su posvojitelji.

U slučaju međudržavnog posvojenja iz država ugovornica Haške konvencije neke države mogu od potencijalnih posvojitelja zatražiti da im dostave sadržaj i teme programa pripreme za posvojenje koji su pohađali, kako bi utvrdile obuhvaća li program sve teme relevantne za pripremu za posvojenje. Program stručne pripreme za posvojenje "Roditelji na drugi način" potpuno obuhvaća sve teme važne za pripremu za posvojenje i u skladu je s programima takve vrste koji se provode u stranim državama te naši polaznici nisu bili u obvezi prolaziti dodatne tečajeve u drugim državama. (D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike