Kultura
PROGRAM GRADSKOG MUZEJA

Noć muzeja u Virovitici jedina će u Hrvatskoj biti posvećena najmlađima
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Među zanimljivim sadržajima je i koncert “Kišni razdraganci”, u izvedbi Ivanke Mazurkijević i Davora Martinovića Mrleta

Diljem Hrvatske, u petak, 27. siječnja, muzeji će postati mjesta obilježavanja kulturne manifestacije 18. Noć muzeja. Pod ovogodišnjim motom "Muzeji su važni", manifestaciji, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, cilj je široj javnosti približiti muzejsku struku. Ovom prepoznatljivom i sve popularnijem događaju tradicionalno se pridružio i Gradski muzej Virovitica.



Izložbe, radionice...


- Odgovorno tvrdim da je Gradski muzej Virovitica jedini muzej u Hrvatskoj koji je jednu Noć muzeja odlučio posvetiti onima najmlađima. Osim s našom dječicom na kojoj svijet ostaje, bili smo inspirirani i svim događanjima u muzeju te u malom gradu kao što je Virovitica, a koji su rijetko posvećeni djeci. Imamo mnogo događanja za djecu, ali vezane uglavnom uz institucije koje rade s djecom. Vođeni tom mišlju i inspirirani izložbom Hrvatskog školskog muzeja "Bertuchovo slikovno carstvo", koja je trenutačno postavljena u našem muzeju, odlučili smo osmisliti program za djecu od vrtićke do osnovnoškolske dobi, čak i srednje škole - kaže ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej te naglašava kako će, osim izložbe, ovogodišnji program biti koncipiran i oko jednog zanimljivog koncerta.

- Koncert "Kišni razdraganci", u izvedbi Ivanke Mazurkijević i Davora Martinovića Mrleta, namijenjen je najmlađima i izuzetno je atraktivan i interaktivan. To znači da djeca ne dolaze na koncert i slušaju ga, znamo da to ne možemo očekivati od djece te dobi, nego će sudjelovati u koncertu. Koncert počinje u 19 sati. Ovom prilikom pozivam sve mame i tate, djedove i bake da dođu sa svojim mališanima, jer to je trenutak kad ih mogu malo "pustiti" i iskoristiti priliku da pogledaju našu izložbu. Naime, od 18 do 23 sata, svaki puni sat imat ćemo organizirana vodstva izložbom za sve dobne skupine. Uz zanimljivu izložbu i interaktivan koncert, posjetitelji mogu "noć u muzeju" provesti i na četiri kreativne i edukativne radionice, tematski vezane uz izložbu o prvoj dječjoj slikovnoj enciklopediji Friedricha Justina Bertucha. Na radionici "Svijet enciklopedije u malom" izrađivat će se magneti, a namijenjena je višoj osnovnoškolskoj dobi. Za istu dob je i radionica "Naša slikopriča", a obje su osmislile kolegice iz Hrvatskog školskog muzeja. Radionice počinju u 18 i 19 sati. Od 20 sati, radionicu "Ptičje frizure" održat će u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom Virovitica djelatnice našeg muzeja, tijekom koje ćemo, inspirirani prekrasnim ptičjim svijetom životinjskog carstva, dobrovoljcima raditi frizure - kaže Kulej.

Neobične životinje


Pripremljena je i radionica pod nazivom "Strah naš svagdašnji", kako se zvala i izložba koju je Muzej organizirao u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, a za istu temu interes i dalje ne jenjava.

- Na ovoj radionici Rudi Kulej i Bruna Majetić predstavit će kraljevskog pitona, leoparda gekona i tarantulu. S obzirom na to da su te životinje dosta osjetljive i velik im je to stres, radionica će biti održana u zasebnom prostoru. U mirnom kutku našeg muzeja posjetitelji će od 22 sata moći uživati u ovim neobičnim životinjama. Mislim da smo zadovoljili svu dječju dob i da smo se zaista uklopili u temu ovogodišnje Noći muzeja. Muzeji su važni jer, osim edukacije i doživljaja, nude i jako lijepa iskustva i interakciju s ovim neobičnim svijetom životinjskog carstva predstavljenim kroz enciklopediju “Bertuchovo slikovno carstvo” - zaključuje ravnateljica Kulej.

Vladimir Grgurić
MINISTARSTVO ODOBRILO SREDSTVA
Treba svakako reći da je Ministarstvo kulture imedija, a nakon objave odobrenih programa vezanih uz muzejsku djelatnost Gradskom muzeju Virovitica odobrio tri programa za koje će biti izdvojeno 90.000 kuna ili 11.945.05 eura. Tako će za cjelogodišnji izložbeni program Muzej dobiti 50.000 kuna ili 6636.14 eura, a po 20.000 kuna ili 2654.46 eura Muzej će dobiti za konzervatorsko-restauratorske radove te katalog predmeta postave “Povijest grada i dvorca”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike