Novosti
IZAZOVI I PRILIKE U OVOJ GODINI

Inflacija će se stabilizirati, nužan rast plaća i mirovina
Objavljeno 26. siječnja, 2023.

Iako bi se inflacija u 2023. trebala stabilizirati, građanima pada životni standard, zbog čega je nužan rast plaća i mirovina, istaknuto je na panelu posvećenom izazovima i prilikama koje Hrvatskoj i EU-u donosi ova godina.



Panel, na kojem je bilo riječi o glavnim odrednicama političkog i gospodarskog okruženja u ovoj godini, dio je serijala Hrvatskog radija "Eurotribina - perspektive i izazovi", koji se, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, emitira iz Kuće Europe u Zagrebu. Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, devetero od deset ispitanika u Hrvatskoj iznimno je zabrinuto zbog rastućih troškova života, a kako je istaknuo predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, subjektivna inflacija, onu koju osjeća većina kućanstava, bitno je veća od službenih podataka, pri čemu je u najvećem dijelu generira rast cijena hrane, a potom i energenata. Iako se upozorava da značajniji rast plaća, putem generiranja potrošnje, održava i inflaciju. Sever smatra da je rast plaća i mirovina u ovoj godini nužan, a kako bi se mogao "loviti" rast cijena. Istaknuo je da je rast plaća ispod razine rasta cijena, što predstavlja golem problem, pri čemu je, između ostaloga, i izrazio skepsu prema porukama iz HUP-a o tome da su članice tog udruženja podizale plaće i do 15 posto. Također, Sever nužnim smatra i nastavak mjera Vlade od 1. travnja, kako bi cijene plina i struje i dalje bile regulirane.

Glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić, rekao je da su članice HUP-a svojim zaposlenicima lani u prosjeku podignule plaće iznad razine inflacije. Kada je riječ o inflaciji, ustvrdio je da se u zadnje vrijeme vide signali njezine stabilizacije, zbog određenog pada cijena struje i plina, no cijene su i dalje visoke. Stojić prognozira da će gospodarstvo eurozone u 2023. doživjeti "određeno snažno usporavanje", pri čemu će doći do "hlađenja" agregatne potražnje, dok bi, prema njegovim riječima, inflacija mogla biti i do dva postotna boda niža u odnosu na procjene s kraja prošle godine. Rekao je i da jača percepcija da će Europa zbog izuzetno blage zime izbjeći recesiju u ovoj godini. No, moguće je i da je recesija odgođena za drugu polovinu ove, ili iduću godinu, dodao je Stojić.

Profesorica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov, istaknula je da inflacija smanjuje realnu vrijednost svega što posjedujemo. No, pozitivno je što u gospodarstvu još ne postoje rizici od rasta nezaposlenosti. "U realnim terminima, činjenica je da se građanima smanjuje životni standard, no ipak nekako preživljavamo, unatoč svim izazovima", rekla je Ivanov. H
TRŽIŠTE RADA
Na panelu značajan se dio rasprave odnosio i na pitanja tržišta rada i obrazovnog sustava u Hrvatskoj. Sever je tako upozorio na nedostatak stručne radne snage, jer su mnogi "pobjegli u inozemstvo", pa je stoga i teško privući neka ulaganja u segmentima poslova više dodane vrijednosti. - Hrvatskoj je potrebno i snažno tržište rada te kvalitetan obrazovni sustav - istaknuo je Stojić. Smatra da tržište rada mora biti fleksibilnije, ne u smislu povećanja nesigurnosti, nego veće mobilnosti radnika.