Novosti
VIĆ NE MISLI DATI OSTAVKU

Nastavljen štrajk radnika Čistoće
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Radnici Čistoće, koji su u ponedjeljak krenuli u štrajk, pozdravili su odobravanje određenih zahtjeva koje su uputili upravi zagrebačkog Holdinga, ali još uvijek očekuju odgovore koji se tiču povećanja koeficijenata i osnovice plaće, koja im trenutačno s dodacima iznosi oko 5800 kuna.

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković rekao je u utorak da je štrajk nezakonit, jer se u potpunosti poštuje kolektivni ugovor, pozvavši radnike da se vrate na posao. Holding je uzeo u obzir inflaciju i povećani pritisak na radnike zbog uvođenja novog modela odvoza otpada, zbog čega su još prošle jeseni pokrenuti pregovori sa sindikatima o povećanju materijalnih prava radnika, dodao je Novaković. Međutim, s obzirom na to da pregovori nisu bili uspješni, ovoga je mjeseca počeo proces mirenja. U slučaju da štrajk potraje, postoji mogućnost da posao odvoza preuzme netko drugi, rekao je voditelj Čistoće Davor Vić, bivši direktor osječkog Unikoma. “Zagrebu treba javno poduzeće koje se bavi odvozom otpada, to je u javnom interesu”, dodao je. Na pitanje o ostavci kazao je da je ne misli dati, no ona je uvijek na stolu. “Što se štrajka tiče, nisam rekao da je situacija kaotična, već da je otišao izvan kontrole, on nije organiziran, nije najavljen, i u njemu ne sudjeluju predstavnici sindikata”, izjavio je Vić. H
POVUČENA ODLUKA O OTKAZU
Jedan od razloga pokretanja štrajka bila je i odluka o izvanrednom otkazu trojici radnika koji su snimljeni kako u isti kamion ubacuju različite vrste otpada, no odluka o otkazu kasnije je povučena. Iako vodstvo Holdinga štrajk smatra nezakonitim, poručili su da neće pozvati policiju, a radnicima ne mogu obećati nešto što se ne može ispuniti.

Možda ste propustili...