Novosti
OBNOVA NAKON POTRESA

Bačić: Nema čarobnog štapića, potrebno jako puno posla i suradnje
Objavljeno 24. siječnja, 2023.

U javno savjetovanje u utorak je upućen prijedlog novog Zakona o obnovi, a resorni ministar Branko Bačić u Petrinji je najavio da će, kad zakon dođe na Vladu, biti predstavljen i plan stambenog zbrinjavanja građana smještenih u kontejnerima.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine rekao je to novinarima nakon sjednice Stožera civilne zaštite, posvećene uklanjanju posljedica katastrofe izazvane potresom u toj i susjednim županijama, a prije obilaska od potresa stradalog područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, prvi put nakon što je preuzeo dužnost. Kaže da je na sastanku članove Stožera upoznao s planom aktivnosti Ministarstva na ubrzanju obnove, odnosno prioritetima usmjerenima k ubrzanju cjelokupnog procesa. Jedan od njih je što veća iskorištenost 1,3 milijarde eura koje je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti EU za obnovu javne, komunalne i prometne infrastrukture te obnovu javnih zgrada, a koje "treba utrošiti" do 30. lipnja. U idućih 15 dana bit će napravljen i plan stambenog zbrinjavanja koji će biti predstavljen javnosti kada na sjednici Vlade bude predstavljen i prijedlog novog Zakona o obnovi. Taj će plan sadržavati, naveo je Bačić, nositelje, rokove kao i adrese svih mobilnih stambenih jedinica te status njihova budućeg stambenog zbrinjavanja.

Novi prijedlog Zakona napravljen je zato što se ujedinjuju svi nositelji obnove pod okvir Ministarstva: Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. "Naš je cilj da u hitnoj proceduri taj zakon bude najkasnije 15. veljače raspravljen u Saboru, a onda i usvojen", rekao je Bačić te dodao da će se time smanjiti broj sudionika u obnovi, kao i potrebna dokumentacija, i to za 40 %.

- Rekao sam na Stožeru, nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja, za to je potrebno jako puno posla, a prije svega jako, jako puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu. I od nas u središnjim tijelima vlasti, županijama, gradovima i općinama, ali i svih projektanata, svih izvođača. Pozivam sve na nužnu dozu ozbiljnosti", poručio je. Svjestan je da je prošlo gotovo tri godine od potresa u Zagrebu te više od dvije godine od petrinjskog potresa, kao i da neće biti jednostavno. Kaže da će javnost na temelju plana svakodnevno moći kontrolirati učinjeno.

- Plan je iznimno zahtjevan i svjestan sam da neće biti jednostavno do kraja listopada realizirati 2208 različitih vrsta stambenih jedinica i osigurati ih za 4500 građana - kaže. U srijedu će se, najavio je, sastati i s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem vezano uz obnovu u Zagrebu, a idući tjedan i s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom. H

PRVO KONTEJNERI


Obveza nas zaduženih za provedbu projekata Fonda solidarnosti je da taj proces ubrzamo i sredstva utrošimo. Stoga sam pozvao sve da projekt po projekt, ugovor po ugovor, pročešljamo, utvrdimo dinamiku te ju ubrzamo kako bismo to realizirali, kaže Bačić. Prioritet je i zbrinjavanje svih koji su u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima), a kaže da je plan do 1. studenoga za sve njih osigurati “prikladan smještaj” kroz “7 vidova stambenog zbrinjavanja”.

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura