Autoglas
ZIMA KAKO SE PONAŠATI NA CESTAMA

Pao je snijeg i mnogi vozači nisu spremni
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
U zimskim uvjetima smanjite brzinu, ostavite dovoljno prostora između sebe i vozila ispred, i nikamo ne idite bez zimske opreme

Prije prvog snijega policija i Hrvatski autoklub vozačima neprestano šalju upozorenja da ne kreću na cestu bez propisane zimske opreme, i da pripreme vozilo za temperaturne minuse. I onda, kada snijeg padne, redovito nastaje - kaos. To je bilo primjetno u većem dijelu Hrvatske proteklih dana, a jedino su Istra i Slavonija bile pošteđene velikih gužvi i klizanja na snijegu.



Pripremite se


Iza nas je pravi snježni vikend, koji je pogodio i jug Hrvatske, prouzročivši velike gužve na cesti. Ono što nije dobro jest da je, prema izvješćima policije, na cestama zatečen popriličan broj vozila koja nisu imala zimsku opremu. Upravo su ona, uz napadali snijeg, bila glavna kočnica normalnom odvijanju prometa, a bila su i sigurnosna prijetnja.

I tako, snijega je za vikend bilo u izobilju. Bez obzira na to je li riječ o "Zvijeri sa sjevera", "Monstrumu iz Sibira" ili normalnim snježnim padalinama, uvijek treba nekoliko stvari imati na umu. Cestovna putovanja teža su i opasnija kada na cestama ima leda, magle ili snijega. Policija, HAK i specijalizirani automobilski mediji potiču vozače da putovanja planiraju i budu ih spremni odgoditi ako je potrebno. Za one koji moraju putovati donosimo neke jednostavne sigurnosne savjete kako bi se mogućnost kašnjenja i teškoća smanjila - i kako bi se izbjeglo dodatno opterećivanje hitnih službi i pružatelja usluga pomoći na cesti, koji će tijekom zime vjerojatno biti u punom pogonu.

Nemojte voziti ako doista ne morate. Nevolje zbog zimskih uvjeta najlakše ćete izbjeći ako putovanje odgodite. Ako ipak morate putovati, provjerite je li vaš automobil ispravno opremljen za moguće snježne uvjete. To je zato što ćete, ako doživite kvar, najvjerojatnije morati duže čekati dok ne stigne pomoć. Stoga obvezno napravite zimski pregled svog automobila – ili bar osigurajte da je akumulator u najboljem mogućem stanju.

Ne jurcajte


Ne pomišljajte na put ako nemate zimske gume na kotačima. Pratite vremensku prognozu i stanje na cestama te svoje putovanje planirajte u skladu s tim. Provjerite jesu li vaše vjetrobransko staklo i svi ostali prozori potpuno čisti od snijega i leda prije nego što krenete. Dobro obrišite i svoja svjetla i registracijske pločice. Pripremite set osnovnih stvari koje ćete ponijeti sa sobom, uključujući lopatu, potpuno napunjen mobilni telefon, rezervnu vanjsku bateriju, svjetiljku, strugač za led, hranu, vodu, kabele za paljenje, pribor za prvu pomoć, toplu odjeću i zalihu pijeska ili šljunka za pomoć ako zapnete kotačima u snijegu.

U zimskim uvjetima smanjite brzinu, ostavite dovoljno prostora između sebe i vozila ispred, dajte mjesta ralicama za snijeg i kamionima za posipanje pijeskom i budite spremni na iznenadna, brza pogoršanja uvjeta. Skinite debelu zimsku jaknu, u njoj ste za upravljačem jedva pokretni. Zapamtite da je vožnja u ovakvim uvjetima težak posao. Vjerojatno ćete se umoriti puno brže nego u manje izazovnim uvjetima. Stoga osigurajte sebi stanke na putovanju.

Milan Bugarić
”ĆELAVE” GUME
Ako na kotačima ostavite “ćelave” gume, prijeti vam 1000 kuna kazne (podijelite sa 7,534 i dobijete to u eurima). Pod zimskom opremom za vozila do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg. Mnogima treba objasniti pojam - zimske gume. To nisu gume za snijeg, nego gume za zimsko razdoblje i zimske uvjete. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost.