Regija
OREZALI I OKITILI TRSOVE, DOBRO POJELI I SVE ZALILI

Baranjska Vinceška trajala tri dana, teško je bilo naći prazan podrum
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Na jedinoj baranjskoj uzvisini tijekom vikenda teško je bilo pronaći prazan podrum ili gator
BELI MANASTIR - Tri se dana u Baranji slavio Dan svetog Vinka, koji je 22. siječnja, popularna Vinceška.

Vinarima, vinogradarima i njihovim brojnim gostima naruku je išlo i vrijeme jer je još u petak počeo padati snijeg te pridodao poseban ugođaj tom najvećem baranjskom vinskom blagdanu.

- Stare priče kažu kako je Vinceška u velikom broju slučajeva proslavljana u snježnom okružju. Upravo je to slučaj i ove godine. Molili smo se za malo snijega, a molitve su nam uslišene - u polušali priča Vinko iz Draža, koji je proslavljao i svoj imendan.

Teško je diljem jedine baranjske uzvisine bilo naći prazan podrum odnosno gator vlasnika koji ‘‘drži do sebe‘‘. Vesela društva od jutarnjih su se sati počela okupljati, pjesma se nadaleko čula, a miris graha neodoljivo se širio miješajući se s mirisom svježe pečene slanine i kobasica.


Sve je počelo već u petak, tradicionalnom proslavom u organizaciji Belja. Pozivu na Vincešku u novoj beljskoj vinariji odazvalo se 500-tinjak gostiju. Prema običajima, vinogradi su bili okićeni baranjskim kulenom i kobasicama, a rezidbu su obavili Damir Leko, predsjednik Uprave Belja, Ivan Čerkez, direktor Vina Belje, Marijan Knežević, glavni enolog, i Tomislav Pintarić, rukovoditelj Vinogradarstva. Vinograd i lozu blagoslovio je župnik belomanastirski, don Ivo Zečević, a trsovi su zaliveni vinom.

- Prošle godine ostvarili smo rekordnu prodaju vina, uspješno lansirali liniju pjenušaca La Belle i predstavili nova Goldberg vina, a u ovoj nam je godini cilj povećati prisutnost naših vina u hotelima i restoranima - rekao je Leko.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike