Kultura
ODOBRENA SREDSTVA MINISTARSTVA

Najveći iznosi za dvoranu u Osijeku i knjižnicu u Vinkovcima
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Za gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture Ministarstvo kulture i medija odobrilo je više od 7,5 milijuna eura za 279 programa, a najvećim iznosima financirat će se opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku te knjižnice u Vinkovcima. Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2023. za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture pristiglo je 560 prijava, a odobreno je 279 programa koji će se financirati u ukupnom iznosu od 7.580.399,36 eura.

- Uz sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih fondova, za ovu smo godinu odobrili i niz projekata za financiranje nacionalnim sredstvima. Cijeli je niz projekata, tako da se veselim da, unatoč izazovima obnove, nastavljamo s velikim investicijskim projektima - rekla je za Hinu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Posebno je izdvojila završetak obnove Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima koja je u cijelosti izgorjela u Domovinskom ratu, a nakon toga nije obnovljena, kao i završetak velike koncertne dvorane u Osijeku, u suradnji s Gradom.

- To će, nakon Lisinskog, biti vjerojatno i jedna od najvećih koncertnih dvorana u Hrvatskoj - istaknula je.

Opremanje koncertno-kazališne dvorane KC-a u Osijeku bit će poduprto najvećim iznosom, od 929.059,66 eura. Tim se projektom, ističu iz Ministarstva, stvaraju uvjeti za nove kulturne i druge povezane aktivnosti, razvija kulturna i kreativna industrija te povećava kvaliteta i vidljivost osječke i slavonsko-baranjske kulturne scene te se poboljšava i kvaliteta života stanovnika Osijeka.

Za unutarnje opremanje knjižnice u Vinkovcima, posljednju fazu u njezinoj obnovi, odobreno je 530.891,23 eura. Knjižnica se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline na lokaciji na kojoj se nalazila od 1897. godine, a 1991. u Domovinskom ratu potpuno je uništena granatiranjem.

Kao značajnije projekte Ministarstvo izdvaja i izgradnju kuće halubajskoga zvončara u općini Viškovo te obnovu zagrebačkoga kina Europe. Među ostalim odobrenim programima su i rekonstrukcija i dogradnja postojeće zgrade hotela Knopp u Novskoj, adaptacija zgrade Magistrata i izgradnju nove zgrade Muzeja Brodskog Posavlja, rekonstrukcija objekta Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom za rekonstrukciju zgrade za društvene namjene, Savez Čeha u RH za rekonstrukciju i dogradnju Češkog kulturnog centra, Gradski muzej Senj za rekonstrukciju Gradske vijećnice - lože, Gradska knjižnica Rijeka za opremanje nove zgrade, Centar za kulturu Vela Luka za potrebe Zavičajnog muzeja s muzejskom zbirkom Oliver Dragojević te općina Podgora za uređenje Doma kulture. H
Obuljen Koržinek: Uz novac iz EU fondova, niz projekata financirat će se i nacionalnim sredstvima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike