Kultura
DIO I 18. NOĆI MUZEJA

Cimet, film, glazba, lokalna povijest, Svečnjakova izložba u Muzeju Đakovštine
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
Dio programa je online: povijest 35 sela, dvojca S. Brlošića i M. Markovića

Muzej Đakovštine i ove je godine vjerni sudionik Noći muzeja, koja će se održati 18. put, i to, tradicija je ove svehrvatske manifestacija koja popularizira muzejske sadržaje, posljednjeg petka u siječnju, ove godine 27. ovoga mjeseca.



Za sve uzraste


Sudjelovanje Muzeja Đakovštine u najdužoj muzejskoj noći u Hrvatskoj najavila je ravnateljica Marina Božić na konferenciji za novinare, održanoj u petak, 20. siječnja, rekavši kako program započinje u 18 sati, a raznovrsnošću je i ove godine namijenjen svim uzrastima i afinitetima.

- Ovogodišnja tema Noći muzeja je "Muzeji su važni", što se potvrdilo i u vrijeme koronapandemije, rata, potresa, klimatskih promjena gdje su se muzeji potvrdili da imaju moć i odgovornost da utječu na razvoj, kulturni razvoj društva. Oni su nositelji događanja, kreiraju kulturne, turističke i druge trendove - rekla je Božić. U 18 sati počet će radionica ‘Cimet - put začina‘, čiji je sadržaj predstavila etnologinja Ivana Dević, najavivši da u njemu sudjeluju profesorice Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo Dubravka Scharmitzer i Mirjana Klepo te Andrea Daić iz Osnovne škole Satnica Đakovačka, učenici drugog razreda kuhara SSŠ, kao i Učenička zadruga Strossmayer.

- Bit će riječi o tome kako je cimet sa Šri Lanke došao do nas - rekla je Dević. Radionica će obuhvatiti i izradu kolača i dr. Dio programa za sve koji ne mogu doći u Muzej u Noći muzeja bit će online - digitalni prikaz istraživanja lokalne povijesti 35 sela prema rukopisu Stjepana Brošića iz 1980-ih godina na čak 365 stranica, te uz dio od više od 2000 fotografija Mirka Markovića. Online-sadržaj, što počinje u 18.30 sati, predstavila je kustosica Jelena Boras, rekavši kako je s online-sadržajima Muzej Đakovštine počeo još u vrijeme pandemije.

- U 19.30 otvorenje je izložbe slika Vilima Svečnjaka, koji je kroz 60-godišnji rad obilježio naše slikarstvo 20. stoljeća, dio njegovih radova za ovu prigodu ustupila je Višnja Stopar Poljančić, a izložba će biti otvorena do 27. ožujka, puna dva mjeseca - rekla je ravnateljica Božić. Svečnjak je slikar iznimno plodonosnog rada koji se nije pokorio, pridružio ni jednom slikarskom stilu, no okušao se u brojnim ‘izmima‘, od kubizma do nadrealizma.


“Nepokoreni” slikar


- Izložbu sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske - dodala je Božić.

Knjižničarka Muzeja Đakovštine Romana Radišić predstavila je program koji slijedi od 20.30 sati - izbor filmskih uradaka Foto-kino kluba i Planinarskog društva Đakovo. Filmski su to dragocjeni dokumenti koje lokalna publika voli rado pogledati. Glazbena poslastica za kraj - u 22 sata je glazbeni program u izvedbi Udruge za promicanje glazbene kulture "Arija", na programu će biti umjetnička, kao i popularna djela.

Dakako, i ove godine tijekom Noći muzeja može se razgledati stalni postav Muzeja Đakovštine, a čije se publikacije tom prigodom mogu kupiti po 20 posto nižim cijenama.

U posljednje četiri godine ova muzejska kuća tijekom Noći muzeja imala je približno 1500 posjetitelja, a sve programe odlikuje ugodna, ležerna atmosfera.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike