Kultura
NA NATJEČAJU NACIONALNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE U ZAGREBU

Odabrano je 18 najljepših knjiga
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Na natječaju Hrvatska lijepa knjiga 2022. Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je 18 izdanja koja će sudjelovati u međunarodnom natječaju i izložbi najljepše oblikovanih knjiga u Leipzigu i biti predstavljena na izložbi Book Art International u Frankfurtu. Natječaj je NSK raspisao na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst, a radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo 175 izdanja, od kojih je prosudbeno povjerenstvo, u kojemu su bili akademski slikar grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar grafičar Danijel Srdarev i izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević s AUK-a u Osijeku, izabralo njih 18, vodeći pritom računa, kako se ističe u obrazloženju odabira, o tome da se u obzir uzimaju što svježija i originalnija djela.

Odabrane su knjige "Bibliotok/Library Island" (Sandorf), "Biciklistička početnica profesora Fausta" (Naklada Semafora), "Crtice" (Z.J.L.J.), "Gdje se skriva Vedran?" (Ibis grafika), "Hahari na dnu mulja" (Mala zvona), "Hamsin 51" (MeandarMedia), "Ishodišta zagrebačkih interijera: prostori privatnosti" (Vulin i Ileković), "Jedan dan u životu foke Marisol" (Oaza Books), "Kako smo stanovali" (Oaza Books), "Kiki, mi te volimo" (Ibis grafika), "Ogledalo bez mana" (Mala zvona), "Otok na kojem cvjetaju limuni: Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu" (Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku i Sveučilište u Dubrovniku), "Rat je svugdje isti" (Fraktura), "Reci mi sve" (Profil knjiga), "Sama" (Naklada Ljevak), "Tepih na ražnju" (Oaza Books), "Tko živi na nebu?" (Knjiga u centru) i "Tošo Dabac: Umjetnik svojeg vremena" (Školska knjiga i Muzej za umjetnost i obrt).


Odabrane knjige nakon Sajma u Frankfurtu postaju dio fonda German Museum of Books and Writing u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek). H
U vremenu nesklonu knjigama, posebice onima koje znalački promiču hrvatsku umjetnost i znanost te se ugrađuju u hrvatski kulturni identitet, natječaj Hrvatska lijepa knjiga već mi se godinama čini kao baklja u tami nemile svakidašnjice obojene nevoljama koje može donijeti samo posvemašnji kič, izjavila je glavna urednica izvanudžbeničkog programa Školske knjige Miroslava Vučić.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike