Regija
VINKOVAČKA “BRAČNA” STATISTIKA

Lani 213 brakova - 136 građanskih i 77 crkvenih
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
U Vinkovcima se razvede gotovo svaki drugi par
VINKOVCIU Vinkovcima se, kao i drugdje, u 2020. godini zbog korone bilježilo osjetno manje vjenčanja nego dotadašnjih godina, više ih je bilo 2021., a u 2022. situacija se stabilizirala te je nastavljen trend prisutan posljednjih desetak godina. Ljubav je ipak pobjeđivala i u vrijeme najstrožih mjera, a ni iseljavanje 4200 stanovnika nije spriječilo da velik broj ljubavnih parova izrekne sudbonosno "da".

Prošle godine nije bilo otkazivanja vjenčanja, pa su zadovoljni bili i parovi i vlasnici sala te svi ostali koji od svatova zarađuju za kruh. Sve je išlo glatko, baš kako je to bilo prije korone. O tome će posvjedočiti i brojke Matičnog ureda Vinkovci. Doduše, uz nekoliko svatova manje, ali ništa zbog čega bi se trebalo zabrinuti.

Prošle godine u najstarijem europskom naselju sklopljeno je ukupno 213 brakova, od toga 136 građanskih i 77 crkvenih. Iz tih je podataka vidljiv trend smanjenja broja parova koji se odlučuje na crkveni brak, a sve ih je više koji dolaze samo pred matičara. Godinu prije za brak se odlučilo 310 parova, u građanskom obliku sklopljeno je 186 brakova, a u vjerskom 124, dok je u bračne vode 2020. uplovilo njih 180 – 116 parova je to učinilo pred matičarom, a 64 u crkvi pred svećenikom.

Statistika Matičnog ureda svjedoči kako je 2021. godine u Vinkovcima tjedno sklapano šest brakova i može se reći kako je to bila jedna od rekordnih godina. Nažalost, ona je iznimka, a bum od 310 brakova posljedica je popuštanja epidemioloških mjera i "nadoknađivanja" odgođenog. Statistiku je "izravnala" 2020. godina, u kojoj je sklopljeno samo 180 brakova, što je u prosjeku nešto više od tri zavjeta na vječnu ljubav u jednom tjednu. Zanimljivo je da su 2019. "da" izrekla 233 para - 103 u crkvi, a 130 se odlučilo za građansko vjenčanje. Godinu prije vjenčala su se 234 para, samo njih 109 u crkvi, a 2017. godine sklopljeno je 226 brakova - 114 pred matičarem, a 112 pred svećenikom.

Braku kao zajednici u prilog ne idu statistički podaci o razvodima - u Vinkovcima se razvede gotovo svaki drugi par. M. Flego
Možda ste propustili...

PRVA, MEĐUNARODNA, INTERDISCIPLINARNA

Konferencija Kontinentalna Hrvatska

POD BOŽIĆNIM NEBOM NA TRGU OD 15. DO 31. PROSINCA

Čarolija Božića uz bogatu Županjsku zimsku bajku

3. NATJEČAJ „POZNAJEM DJEČJA PRAVA“

Najuspješniji Leona Čordaš, Jakov Knežević i Lucija Heniz

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

2

SASTANAK RAVNATELJA ŠKOLE, POLICIJE I RODITELJA ŠKOLARACA

Kod škole i sportske dvorane parkirat će samo oni koji imaju ovjerenu parkirališnu iskaznicu

3

KREĆU ADVENTSKA DOGAĐANJA POD BOŽIĆNIM NEBOM

Na trgu doček Sv. Nikole,
otvorenje klizališta, roštilj