Novosti
PITANJE RIJEŠITI U LOKALNIM JEDINICAMA, ALI I NA DRŽAVNOJ RAZINI

Za plaće u županijama, gradovima i općinama najviše 18 posto prihoda
Objavljeno 19. siječnja, 2023.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić najavio je kako bi do kraja lipnja trebao biti usvojen novi zakon o sustavu plaća lokalnih službenika i dužnosnika te državnih dužnosnika, tako da jednak rad bude jednako vrednovan.



"Povukli smo zakon iz procedure kako bismo dodatno analizirali sustav jer postoji masa odstupanja koja nije logična", rekao je u Saboru. Izmjenama masa sredstava za plaće zaposlenih u općinama, gradovima i županijama, koja sada iznosi 20 %, ne bi smjela iznositi više od 18 % prihoda poslovanja ostvarenih u godini koja prethodi godini izrade proračuna. "U tih 20 % ulazila su i sredstva koja sada više ne ulaze u prihod tih jedinica, pa je ovih 18 %, iako izgleda manje, zapravo više za jedinice", rekao je. RH je dobila sredstva iz NPOO-a da konačno uredi sustav plaća, što se mora riješiti u lokalnim jedinicama, ali i na državnoj razini i u pravosudnom sustavu.

Oporba nije imala veće prigovore na izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj samoupravi, no upozorila je na prevelik broj lokalnih jedinica u odnosu prema broju stanovnika, naglasivši potrebu sveobuhvatne reforme teritorijalnog ustroja. "Imamo 555 jedinica lokalne samouprave na 3,8 milijuna stanovnika, gotovo svaki deseti stanovnik radi u nekoj lokalnoj jedinici, a oko 20 % općina ekonomski je neodrživo", kaže Davor Dretar (DP), dodajući da se ništa neće promijeniti dok je tako. Mišela Jakšića (SDP) zanimalo je koliko je jedinica probijalo masu plaća izvornih prihoda, koliko ih je dobilo kazne, a koliko iskazalo interes za spajanje. Salapić potvrđuje da je "probijanja bilo", no nije mogao precizirati koliko. Kaže da o spajanju traje kampanja u svim županijama.

HDZ-ovi zastupnici tumače kako se time omogućava povećanje plaća službenika i namještenika u lokalnim jedinicama, koje je zbog visokih plaća u privatnom sektoru sve teže privući i zadržati. I Emil Daus (IDS) kaže da je sve teže naći kvalitetne inženjere ili pravnike.

Igor Bošnjak