Zdravlje
HELJDA

Idealna za spremanje zdravih i dijetalnih jela
Objavljeno 16. siječnja, 2023.
Smanjuje visoki tlak i kolesterol te održava zdravlje kardiovaskularnog sustava

Sjemenke heljde po veličini su slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu. Heljda često služi kao zamjena za rižu, ili se priprema kao kaša, a kako ne sadrži gluten, osobe koje su na njega alergične često je uvrštavaju u jelovnik. Domovina heljde je središnja Azija, iz koje su je u Europu prenijeli u 15. stoljeću. U nekim krajevima, pogotovo u Međimurju, heljda je stoljetno tradicionalno narodno jelo.



Heljda je jednogodišnja zeljasta biljka s čvrstom, rebrastom i grubom stabljikom visine od 15 do 60 centimetara, a na kraju vegetacije razgranata je i crvenkaste boje. Donji listovi smješteni su na dugim peteljkama, a gornji su sjedeći. Listovi su srcoliki, streličasti i zašiljeni. Cvjetovi su mali, bijelo-crveni, ili crveni, jakog mirisa (do 2000 cvjetova na jednoj stabljici), a složeni su u gronjama na dugim stapkama koje rastu iz pazušca lista. Plodovi su crno-smeđi, sitni i trobridni te 5 do 6 mm dugi. Miris je aromatičan i za vrijeme cvatnje privlači pčele, a okus listova je gorak, zapravo nejestiv. Uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta vlage. Biljku beremo za vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu. Plod rabimo za pripravu raznih jela (juhe, kaše, popečci, žganci) te za dobivanje heljdinog brašna. Kineska medicina rabi med od heljde za liječenje dječjeg mokrenja u krevetu. U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče u prvom redu poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja. U pučkoj medicini heljda se rabi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) te čaj od sjemena heljde. Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja od osušene biljke u liječenju proširenih vena, ovapnjenja žila, pucanja i krvarenja kapilara, reumatizma, glaukoma, dijabetesa, slabe memorije, poglavito kod starijih osoba jer se, između ostaloga, smatra izvanrednom hranom za mozak. Danas medicina rabi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog tlaka. Sadrži i rutin, flavonski glikozid izoliran iz rute po kojemu biljka dobiva i ime. Ima isto djelovanje kao i vitamin P, utječe na fragilnost kapilara, smanjuje njihovu propusnost i uopće smanjuje propusnost površinskih slojeva stanica. Koristi se u cijelom nizu indikacija u kojima postoje krvarenja i povećane tenzije prema krvarenjima kao posljedica smanjene rezistencije kapilara. Znanstvenim otkrićem njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža, preporučuje se heljda u liječenju visokog tlaka i arterioskleroze te osobama starije dobi jer pomlađuje krvne žile. Idealna je namirnica za spremanje zdravih i dijetalnih jela kod poremećaja u probavnom sustavu. Korisna je i kod posljedica zračenja i kemoterapije, l kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju), kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujuća stanja), pretilosti (dijeta), kod slabe krvne slike (malokrvnost), dijabetesa, a čaj od cvijeta heljde liječi dišne organe. Mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice, a grubo brašno od heljde rabimo za pripremu obloga u liječenju kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica, i to za pripremu maski (piling).

Danas su dostupni različiti proizvodi od heljde. Za početak, možete početi pripremati heljdinu tjesteninu da se naviknete na okus. Što je tjestenina tamnija, sadrži veći udjel heljde.
Jasminka Knežević
Heljdina juha s peršinom
Heljdina juha priprema se tako da 1/2 šalice sjemena heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati u 1/2 l vode. Kuhamo na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Dodamo korijen i list peršina. Kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.

Čaj za jačanje kapilara
Čaj za jačanje kapilara priprema se tako da dvije čajne žličice osušene biljke prelijemo s 2 dl kipuće vode, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Pijemo 2-3 šalice čaja dnevno. Za dobar rezultat terapija čajem traje četiri do osam tjedana. Mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila.

Čaj za liječenje arterioskleroze
Čaj za liječenje arterioskleroze priprema se tako da jušnu žlicu sjemena heljde (neoljuštenog) prelijemo s 2 dl vode i kuhamo deset minuta te procijedimo. Pijemo mlako 2-3 šalice dnevno, a ako zasladimo heljdinim medom, napitak djeluje smirujuće. Terapija traje tri do četiri tjedna.

Najčitanije iz rubrike