Magazin
TEMA TJEDNA

Nesuvisli “klečavci” sramote većinu muškaraca
Objavljeno 14. siječnja, 2023.

I početkom ove godine, prve subote u siječnju, na glavnom zagrebačkom Trgu okupili su se muškarci te započeli molitvu. Ukratko, mole se za postavljanje muškarca za duhovnog autoriteta u obitelji, žensku čednost i život u predbračnoj čistoći...



Osim toga, na stranici “Muževni budite” osvanuo je još jedan vapeći poziv na već redovnu akciju moljenja krunice za muškarce. Podsjetimo, od studenoga svake prve subote u mjesecu, u organizaciji raznih katoličkih udruga, i ne samo u Zagrebu, okupljaju se muškarci koji kleče i mole krunicu uz razne nakane. “Ovaj miroljubiv i apolitičan događaj organizira bratstvo ‘Muževni budite’ - ‘Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina’”, navodi se. Riječ je o najnovijem konzervativnom pokretu pod pokroviteljstvom ekstremne i dijela klerikalne desnice. A što zapravo žele Vitezovi, poznatiji kao molitelji, klečatelji, ili posprdno “klečavci”. Navodno, “kao katolički muževi koji osjećaju krizu muževnosti”, izići iz nje. Jer, “muškarci su postali slabići”. Tako bar misle. Kao i da su današnji mladići premekani, ne žele biti glave obitelji, ne znaju kako biti pravim muškarcima, a jasne uloge muškarca i žene su izgubljene. Jer, primjerice, neki očevi danas ostaju doma s djecom, dok žena radi i privređuje. Kako svaka akcija izaziva i reakciju, naročito u demokratskim društvima sa svim različitostima, stigao je i satirični odgovor. Naime, u Varaždinu su “muškarci klečali na Trgu Sv. Vinograda i molili da im gulaš uspije. Žene danas ne trebaju kuhati, nosimo im gulaš jer ih volimo takve kakve jesu. Mnogo pusa od Kerekesh Teatra i prijatelja”, stajalo je na Facebook stranici. A o tome je Jan Kerekeš rekao: “To je naša tradicija, okupimo se početkom godine, svi zajedno na vikendici, i uvijek netko od nas kuha”. Naravno, komentari su bili brojni, uglavnom kao referenca na “molitelje” koji nisu, kako se pokazalo, baš previše miroljubivi, budući da je Teatar zauzvrat dobio otvorene prijetnje “jer su na koljenima molili za dobar gulaš”, što je nekima zasmetalo.

Teatarci su se, kao i mnogi još zapitali: “Ako poštujemo žene i njihova prava, zašto bismo trebali tražiti od njih da budu u službi muškaraca? I zašto bi muškarci trebali odlučivati umjesto žena? Ako se ljudi vole, zašto ne bi smjeli voditi ljubav prije braka? Živimo u 21. stoljeću i klečimo na trgovima?”. I poručuju: “Ako izgubimo vjeru da različito ide zajedno, onda prestajemo biti ljudi”.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike