Novosti
NOVI KAOS S UPLATNICAMA

Na istom računu za plin
različit iznos za uplatu?!
Objavljeno 28. prosinca, 2022.
Ako ste već uplatili ovaj račun HEP-u, novac neće propasti, bit će evidentiran kao preplata

Među posljednjim komunalnim računima koje će još u ovoj godini platiti potrošači, pretežito s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, bit će i onaj HEP-ov za potrošeni plin u studenome. Međutim, prilikom plaćanja građani bi trebali biti oprezni, jer je tome računu, vrlo vjerojatno, pridodan i iznos koji su, također vrlo vjerojatno, već ranije platili ovog mjeseca, kao račun za potrošeni plin u listopadu.



Ljeto, jesen i zima obilježeni su dramama oko plina, a sada, kada se zna da će ga za hrvatske potrošače biti dovoljno, pa i da mu država subvencionira cijenu, na red su došle tehničke poteškoće s računima.

Kao prvo, dugo se čekao račun za potrošeni plin u listopadu. Prošao je cijeli studeni, a računi nisu stigli. U HEP Plinu su kašnjenje obračuna i fakturiranja potrošnje plina pravdali opširnom promjenom zakonske regulative, što je izazvalo sveobuhvatnu nadogradnju informatičkih sustava kako bi se prilagodili novim odlukama regulatora. Završetak tog procesa planiran je do kraja prosinca 2022. godine.

Tako su računi za listopad stigli početkom prosinca, uz zamolbu da se ignorira rok plaćanja na računu, a to je bio 30. studenoga. Umjesto toga, na posebno dodatnoj obavijesti novi rok je bio 15. prosinca. Sada su, pak, stigli računi za studeni koji imaju rok plaćanja do 30. prosinca. No, prema dojavama naših čitatelja, čini se kako je u spomenuti račun ipak pridodan i iznos za listopad.

"Kako sam prema njihovom naputku platio prošli račun 15. prosinca, čini se da su to oni ignorirali te je sustav evidentirao da do 30. studenoga nije stigla uplata. Nije ni mogla kada do tada nismo ni fizički dobili račun. Zvao sam ih na broj za reklamacije, ali tamo se nitko ne javlja", upozorio nas je čitatelj. To nije sve. Naime, na računu je iznos u kunama, ali i u eurima, no on ne odgovara tom kunskom iznosu. Naravno, kada je vezan samo uz izračun potrošnje za studeni.

Što je činiti? Kao prvo, ako ste već uplatili, ili ćete ipak platiti ovaj račun, novac neće propasti, bit će evidentiran u HEP-ovom sustavu i za tu preplatu bit će vam umanjen idući račun. Ako plaćate mobilnim ili internet-bankarstvom, tada možete uplatiti iznos koji je “u plavom” na obračunu. Jednako je tako potrebno postupiti i ako ćete ispisati novu uplatnicu - prepišite sve tražene podatke i stavite iznos koji plaćate.

Dario Kuštro
UZ SUBVENCIJU ZNAČAJNO UMANJENJE
S 1. listopada krenula je nova sezona grijanja, a odlukom Vlade RH cijena plina za kućanstva fiksirana je do kraja ožujka. Kao svojevrsno ublažavanje energetskog udara na kućanstva, do kraja ožujka iznos PDV-a bit će pet posto (nakon toga će vjerojatno na 13 posto, koliko je i za struju). Dodatno, tu je i subvencija Vlade RH u iznosu od 10 lipa po utrošenom kilovatsatu. Primjerice, ako je potrošeno 128 kubika, to je preračunato u isporučenu energiju 1367 kilovatsati. Taj se iznos množi s deset lipa, tako da umanjenje krajnjeg iznosa računa iznosi 136,70 kuna.

Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga