Novosti
HRVATSKA “GURA” SUSJEDE

BIH kandidacijski status dati što prije, možda i u prosincu
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
“Rusija i Kina bore se za jačanje utjecaja na zapadnom Balkanu”, kaže Ursula von der Leyen

Hrvatska zagovara da Europska unija kandidacijski status Bosni i Hercegovini da "što prije, po mogućnosti već sad u prosincu", rekao je u Tirani premijer Andrej Plenković.



Plenković je boravio na sastanku na vrhu država EU-a i zapadnog Balkana, a teme skupa bile su jačanje suradnje dviju strana, posebno oko proširenja, osnaživanja suradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, ukidanja roaminga te budućnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Rekao je da je hrvatski stav "jasan", te da ona podržava što brže davanje statusa kandidata BiH. "To će ovisiti o stjecanju uvjeta za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH. Na tome se radi, no nije jednostavno jer su rokovi od održavanja izbora do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratki. Visoki predstavnik Christian Schmidt je intervencijom u izborni zakon potpuno primirio situaciju", naglasio je premijer. Najavio je da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju uskladiti s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što "većina regije radi", a Srbija to čini "jako slabo" kad je riječ o paketima sankcija Rusiji.

Rusija i Kina pokušavaju ojačati svoj utjecaj na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini, izjavila je pak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Hoće li prevladati autokracije i zakon najjačeg ili će prevladati demokracija i vladavina prava? To previranje primjetno je i na zapadnom Balkanu. Te zemlje moraju odabrati - jeste li na strani demokracije, tj. EU-a, vašeg prijatelja i partnera - ili želite krenuti drugim putem", kazala je von der Leyen, naglasivši kako je EU najveći investitor u regiji. Sve zemlje zapadnog Balkana, osim Srbije, priključile su se sankcijama EU-a Rusiji. Predsjednik Srbije uoči samita odbacio je tvrdnje da je njegova zemlja prebliska Rusiji. "Mi smo na europskom putu i na njemu ćemo ostati", kazao je. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će "budućnost naše djece biti sigurnija i prosperitetnija sa zapadnim Balkanom u EU-u".

Razgovaralo se i o integraciji zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU-a, kao i rastu cijena energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Igor Bošnjak
ZAHTJEV KOSOVA DO KRAJA GODINE
Ovdje ću pred svim čelnicima EU-a objaviti da će Kosovo do kraja godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani. “Ovdje sam kao čelnica najproeuropskije zemlje koja postoji”, dodala je. Osmani je istaknula da Kosovo podupire politiku EU-a o vanjskim poslovima i sigurnosnim pitanjima, uključujući “usklađivanje sankcija protiv Rusije, kao i odbacivanje svakog zlonamjernog utjecaja čimbenika kao što su Rusija i Kina”.

Možda ste propustili...