Osijek
NEUNIŠTIVI GRAD - DA SE NE ZABORAVI

Pjer oživio fotografijama teške, ali ponosne dane
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Ratni kroničar i fotograf Predrag Ivanković Pjer svojom je izložbom u galeriji FotoArt oživio teške, ali ponosne dane Osječana i Osijeka, koji je ovu izložbu dobio na dar za Dan grada, 2. prosinca, i Dan obrane, 5. prosinca, od Pjera i Udruge 106. brigade ZNG-a RH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.



Izložba Neuništivi grad - da se ne zaboravi otvorena je u nazočnosti autora Predraga Ivankovića, koji je bio pripadnik 106. brigade, izviđačke satnije, a poslije izviđač u topništvu, i Dubravka Pancića, predsjednika Udruge, konzula Mađarske u Osijeku, dr. Csaszar Zoltana, dogradonačelnika Dragana Vulina, Jurice Tolja, predsjednika gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, te suboraca i Osječana koji ni u ratu nisu napuštali svoj Osijek.



Velike Pjerove fotografije izložene u Pejačevićevoj 28, koje su Marin i Domagoj Topić iz FotoArta izabrali, izradili i opremili, samo su dio od njih 400, koliko ih je autor darovao Udruzi, jer ne stanu sve na zidove, pa je zato monitor na kojem se vrti ostatak Pjerovih "ratnih osjećaja grada" sastavni (digitalni) dio izložbe.



- Sjećanja su svježa kao da se jučer sve dogodilo. Aparat sam stalno nosio sa sobom, desetak sam puta zalegao jer su granate padale svuda, eksplodirale i oko mene dok sam fotografirao... Imao sam sreće birajući zaklon - preživio sam. Morao sam se ustajati u 6 ujutro jer su Osječani jako brzo popravljali štete, vidi se po nekim fotkama da su izlozi netom nakon razbijanja stakla granatama postajali umjetnička djela jer su ivericu, postavljenu kao zaštitu umjesto stakala, oslikavali umjetnici. Živjelo se i tada, svi su odrađivali svoje poslove, pomagali jedni drugima popraviti štete, sve su službe radile... Osijek je preživio - prisjetio se Pjer. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike