Osijek
U BIOSU UPOTPUNJEN HARDVERSKI LABORATORIJ

Dostupni moćni 3D printeri
Objavljeno 7. prosinca, 2022.
Qrqa je, primjerice, prije printala u Nizozemskoj, sada to obavlja u BIOS-u

Ključ kojim su otvorena vrata novoopremljenog hardverskog laboratorija spušten je dronom. Ništa neuobičajeno, ali ipak atraktivno bilo je u utorak u BIOS-u, na obilježavanju završetka projekta "Opremanje hardverskog laboratorija BIOS - Faza 2".



Tihomir Pejin, direktor BIOS-a, podsjetio je kako je provedba projekta počela u lipnju prošle godine.

- Proširili smo postojeći Hardverski laboratorij te nabavili dodatnu opremu kako bismo omogućili našim korisnicima, tehnološki orijentiranim malim i srednjim poduzetnicima, da razvoj svojih prototipova i proizvoda ostvaruju što brže i kvalitetnije. Korisnici će opremu moći koristiti u onom opsegu koji je primjeren njihovoj razini poslovanja, ali već i time eliminira se situacija u kojoj bi bili da nisu korisnici našeg prostora, ili da su na početku svoje karijere u potrebi sami kupiti ovakvu opremu - rekao je Pejin.

Izjavu je dao ispred najmoćnijeg od pet novih 3D printera, onog koji može isprintati dimenzije unutar plastike 100x60x60 cm. Iz seta nove opreme izdvaja se i printer PolyJett tehnologije koji može printati prototipe od osam različitih materijala i u "full coloru".

Zadovoljan još jednim projektom je i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika.

- Volimo se nazivati središtem IT industrije i razvoja novih tehnologija u Hrvatskoj, što sigurno jesmo, jer kada gledamo proporcionalno broju stanovnika, daleko smo iznad prosjek Republike Hrvatske. Tako planiramo nastaviti i dalje raditi - rekao je Vulin. Grad Osijek je partner na ovom projektu i pokrio je 15 posto vrijednosti.

Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata, podsjetio je kako je ovo projekt vrijedan nešto više od 4,2 milijuna kuna.

- Znamo da je BIOS od samog početka jako dobar u korištenju EU fondova. Prva je zgrada rekonstruirana, druga je u cijelosti izgrađena. A i ova, treća zgrada, u kojoj je hardverski laboratorij, također je rekonstruirana, a potom i opremljena iz spomenutih fondova. I to najbolje pokazuje koliko Osječko-baranjska županija i Grad Osijek ulažu i u kadrove i u financiranje. Oni su prvaci u korištenju EU fondova - siguran je Jelić.

Koliko BIOS-ova oprema znači njihovim korisnicima, primjerom je pokazao Ivan Jelušić, suosnivač sada planetarno poznate Orqe. Ranije su svoje proizvode slali na printanje partnerima u Nizozemsku, što je, uključujući i povratak, trajalo dva tjedna. Kada se BIOS opremio u hardverskom dijelu, za isti im je proces bio dovoljan samo jedna dan!

Naposljetku, Pejin naglašava kako nisu orijentirani samo na sadašnje poduzetnike.

- Krenuli smo u novi projekt u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, riječ je o STEM području, kojom prilikom će osnovnoškolci u ovom labosu učiti kako kodirati, modelirati i printati. Naučit ćemo ih i prvim koracima u poduzetništvu - otkriva Pejin.

Dario Kuštro
Najčitanije iz rubrike