Novosti
BLAGDANSKI DODATAK ZA TROŠKOVE I DAROVE

Hrvatski radnici očekuju božićnicu od 2300 kuna
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Dar ponajviše očekuju zaposlenici institucija i državnih tvrtki

Božićnicu ove godine očekuje 72 posto hrvatskih radnika, što je dva posto manje nego lani. Pokazalo je to istraživanje portala MojPosao. Gotovo polovina zaposlenih (47 %) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, 22 posto obavilo bi kupnju božićnih darova, a svaka deseta osoba zatvorila bi (bar dio) dugovanja.



Iako je lani božićnicu očekivalo 74 posto ispitanika, na kraju ju je dobilo njih 68 posto. Ispitanici koji ne vjeruju da će dobiti blagdansku nagradu, kao razlog njezinog izostanka navode politiku tvrtke i loše poslovne rezultate. Među onima koji računaju na božićnicu, gotovo svi (94 %), kao i dosadašnjih godina, očekuju novac, i to u prosječnom iznosu od 2324 kune, što je za 12 posto više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (2066 kuna). Bon za kupnju ove godine očekuje 24 posto ispitanih, dok ih 7 posto očekuje poklon-paket.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici institucija, čak 91 posto ispitanika te zaposlenici državnih tvrtki (85 %), a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (70 %). Tri četvrtine (76 %) ispitanika zaposlenih u stranim privatnim kompanijama očekuje božićnicu. Najviše joj se nadaju zaposlenici velikih (80 %) i srednje velikih (71 %) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, djelatnici malih tvrtki (68 %). Prošle godine božićnicu je dobilo 68 posto ispitanika, što je nešto manje nego godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno njih 72 posto. U 2021. božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (82 %) i to u prosjeku 2066 kuna. Bon za kupnju primilo je 27 posto zaposlenih, a gotovo svaki deseti radnik od poslodavca je dobio poklon-paket.

Da su prošle godine tvrtke dijelile dar za djecu izjavilo je 38 posto ispitanika, što je isto kao i godinu ranije. Kao i božićnicu, poklon za dijete u najvećoj mjeri dobili su ispitanici zaposleni u velikim i srednjim tvrtkama, i to prije svega u hrvatskim institucijama i tvrtkama u državnom vlasništvu. U najmanjoj mjeri poklon za dijete dobili su zaposlenici malih tvrtki (svega njih petina), i onih zaposlenih u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (29 %). Prosječan iznos dara za dijete prošle je godine iznosio od 500 do 750 kuna. Otprilike polovina ispitanika (47 %) smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 53 posto ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ako je ne isplati. Sve više ispitanika iz godine u godinu postaje svjesno kako je božićnica stvar dobre volje poslodavca. Prošle je godine 44 % ispitanika smatralo kako se božićnica isplaćuje u skladu s poslovnim rezultatima tvrtke, navode na portalu MojPosao.

Dijana Pavlović
ŽELJA ZAPOSLENIH JE 2798 KUNA
Kada bismo sami mogli birati božićnu nagradu, velika većina (92 %) bez previše razmišljanja odabrala bi novac. Za tri posto ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od nadređenih, dok bi jedan posto ispitanika rado dobili poklon-paket. Bon za kupnju proizvoda odabralo je tri posto ispitanika, navodi se u analizi portala MojPosao. Hrvatski radnici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2798 kuna. Gotovo polovina ispitanika (47 %) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 22 posto obavilo kupnju božićnih darova. Svaka deseta osoba (10 %) božićnicom bi zatvorila (bar dio) dugovanja, a isto toliko (10 %) ispitanika sebi bi nešto priuštili. Dio ispitanika (10 %) božićnicu bi iskoristili za štednju. Istraživanje je provedeno na 400 ispitanika.

Možda ste propustili...