Mozaik
MLADI GLAZBENIK NAJAVIO SVOJ PRVI ALBUM

ToMa: Ispostavilo se da je pravi trenutak da objavim nešto moje
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
“Budala ja” donosi najbolje od plesnih i urbanih stilova, i najava je njegovog prvom albuma koji bi trebao izaći 2023.

ToMa je mladi glazbenik koji nam ove jeseni predstavlja prvi autorski singl "Budala ja", koji već osvaja glazbene top-liste. "Budala ja" donosi najbolje od plesnih i urbanih stilova, a ovim singlom ToMa najavljuje svoj prvi album koji bi trebao ugledati svjetlo dana već sljedeće godine. Autor teksta i glazbe je ToMa, a aranžman i produkciju potpisuje talentirani producent Ivan Pešut.



ToMa je na glazbenoj sceni već četiri godine i u tako kratkom vremenu ostvario je brojne uspješne suradnje, domaće i inozemne. U 2018. objavio je prvu pjesmu "Ljubiš, ali ne voliš", čiji je autor Marko Kutlić, a godinu nakon toga započinje suradnju sa švedskim producentima Andreasom Björkmanom i Adrianom Pupavac, koji su ga primijetili i kontaktirali na Instagramu, dogovorili suradnju i objavili ToMinu drugu pjesmu "Noć za kraj". Isti je tim zaslužan i za stvaranje pjesme "Vrijeme je", koju je ToMa publici predstavio 2020., a šira javnost bolje ga je upoznala kada se pojavio na Dori 2021. s pjesmom "Ocean of love". ToMa radi kao radijski voditelj i paralelno razvija svoju glazbenu karijeru. Na Splitskom festivalu 2021. za pjesmu "Zaboravljeni" proglašen je najboljim debitantom, a ovu godinu započeo je osvajanjem 7. mjesta na Dori s pjesmom "In the Darkness". Potom je izbacio singl "Pero na dlanu", koju potpisuje Matija Cvek, a za aranžman je zaslužan Ivan Pešut. Sportskog je i natjecateljskog duha, a to je pokazao i kada je bio pozvan na The Voice UK, gdje je direktno, od približno 200.000 prijavljenih, prošao u drugi predizborni krug. Dobio je vrlo primamljive ponude od producenata Rickyja Martina zaslužnih za veliki hit koji je objavio s Malumom - "Vente Pa‘ Ca". ToMa je već imao priliku pokazati svoje plesne i glumačke sposobnosti u mjuziklu Bitanga i Princeza, u kojem je imao glavnu ulogu, a to je još jednom potvrdio i u spotu za singl "Budala ja". Videospot je djelo Andrije Jurčevića. Posebnu ulogu u spotu imale su cure iz Plesnog studija Korak i koreografkinja Magdalena Katić.

 



Što i tko te je privukao u svijet glazbe, i što ti glazba znači u životu?

- Uvijek je glazba prva ljubav. Osim obitelji. To su dvije vrste ljubavi. Jednostavno, od malih nogu plešem i pjevam. Ne postoji neka osoba, ili neki trenutak zbog kojeg sam rekao "Ja želim biti glazbenik". Meni se to jednostavno dogodilo spontano. Nije me nitko gurao u to, nije me forsirao. Sam sam našao glazbu u sebi. Valjda ju zato danas i volim u toj mjeri i ne smatram je obvezom i poslom. Samo ljubav.

Autor si glazbe i teksta u pjesmi "Budala ja", je li to tvoja prva autorska pjesma, i hoćeš li ubuduće ići u smjeru kantautorstva, ili ćeš ipak raditi i s drugim autorima?

- Da, ovo je prva autorska pjesma koju sam izbacio, ali ne i prva koju sam napisao. Prvu pjesmu napisao sam još u sedmom razredu osnovne škole. To je oduvijek bio moj kanal za opuštanje i ispuhivanje. Ali, mislim da nisam bio dovoljno hrabar u potpunosti predstaviti svoje tekstove i melodije. Ispostavilo se da je ovo bio pravi trenutak za objaviti nešto moje. Teško je ispjevati tuđe emocije i priče, možda zato i jest najbolje biti kantautor. No, nikad neću reći ne dobroj pjesmi ako mi se ponudi. Uostalom tako sam i dosad radio.

S pjesmom "Ocean of love" nastupio si na Dori 2021., gdje te publika i bolje upoznala. Ova pjesma bila je rezultat suradnje sa švedskim producentima Andreasom Björkmanom i Adrianom Pupavac. Što ti je najviše ostalo u sjećanju tijekom prvog pojavljivanja na Dori?

- Cijeli taj nastup nešto je što svakodnevno nosim u podsvijesti. Mada, ako moram istaknuti neki poseban trenutak, to je naš Zoom sastanak koji je povezao Zagreb, Split i Malmo. Više od pet sati sastanka na kojemu smo razradili nastup do najsitnijih detalja. Baš zbog tolike predanosti nastup i jest polučio tako dobar rezultat. Evo, iskoristit ću priliku i stvarno savjetovati svima koji se premišljaju da se prijave na Doru. To nikako nije minus. Samo veliki benefit za karijeru.

Bio si pozvan na The Voice UK, gdje si direktno prošao u drugi predizborni krug u kojem je bilo 3.500 kandidata. Ispričaj nam malo o tome?

- Bio sam na šišanju u trenutku kad mi je stigao mail od produkcije u kojemu je pisalo kako su vidjeli moje snimke i odlučili su mi dati priliku da se okušam na njihovom Voiceu. I sve se brzo odvilo. U roku od deset dana već sam bio u Londonu, prošao sam prvi audicijski krug, ali, nažalost, već na sljedećem sam ispao. No, nije to baš loš rezultat. Sve skupa te godine audicijama je pristupilo više od 200.000 kandidata, a ja sam ušao u krug od njih otprilike 3000. Za jednog malog Tomu to je velika stvar.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike