Regija
REVITALIZACIJA BARANJSKIH VODA

Fotopoint stolice, roštilji, dispenzeri, vrtni paviljoni na baranjskim stajaćicama
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Bit će na Šećeranskom jezeru, kod Ribnjaka, Đole i na obali ribnjaka u Petlovcu
BELI MANASTIR - Revitalizacija voda stajaćica - naziv je projekta koji provodi TZ Baranje, u suradnji s Gradom Belim Manastirom, općinama Darda, Kneževi Vinogradi i Petlovac te Baranjskom čistoćom.

U sklopu tog, približno 114.000 kuna vrijednog projekta, kod četiri baranjske vode stajaćice postavljene su drvene fotopoint stolice, a u planu je i postavljanje deset dispenzera s košem za pseći otpad te po dva betonska roštilja na dvije lokacije. Sastavni je dio projekta i nabava pet vrtnih paviljona sa stolovima.

- Na području našeg djelovanja nalaze se po dva jezera i ribnjaka koja privlače rekreativce, vlasnike kućnih ljubimaca i turiste. Ovim smo projektom odlučili poboljšati turističku infrastrukturu, ali i povećati atraktivnost lokacija - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, objašnjavajući kako će novi sadržaji biti postavljeni na Šećeranskom jezeru, u okolici Ribnjaka kod RC-a Bazeni u Kneževim Vinogradima, kod darđanskog jezera Đola te na obali ribnjaka u Petlovcu. Na svim su lokacijama planirane fotopoint stolice, a po dva roštilja ‘‘dobit će‘‘ Šećeransko jezero i Đola. Dispenzeri s košem za pseći otpad namijenjeni su za sve lokacije, s tim da će ih kod Šećeranskog jezera biti četiri, a na ostalima po dva.


- Vjerujem da će novi sadržaji bar djelomice podići atraktivnost lokacija, što znači da će privući i veći broj gostiju. To nam, uostalom, govore iskustva iz drugih krajeva Hrvatske. Treba dodati kako će novi sadržaji vjerojatno produžiti vrijeme boravka u prirodi, što je jedan od ciljeva projekta, budući da će izletnici tamo moći bez problema ručati, zabavljati se i provoditi druge aktivnosti - kaže Perkušić. Mišljenja je i da će sadržaji koristiti manifestacijama koje se na tim lokacijama održavaju, poput proslava 1. svibnja, Suljoškog ljeta, Festivala Tarda, Wine & Walka...

Ivica Getto
Koristit će razgradive eco dog vrećice
Posebna su priča dispenzeri s koševima za pseći otpad. Kućnih je ljubimaca sve je više, pa je održavanje higijene javnih površina postalo pravi izazov. No briga o čistoći ulica i parkova nije samo odgovornost gradskih službi i općina, nego je prije svega društvena odgovornost. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju veliku ulogu u očuvanju čistoće javnih površina, kao i u očuvanju okoliša i prirode. ‘’U dispenzerima će biti postavljene vrećice od 100 posto recikliranog i organskog materijala. Time se smanjuje upotreba jednokratne plastike, a premda je riječ o simboličnim brojkama, sigurno je kako će se količina otpada u odlagalištima smanjivati jer se eco dog vrećica razgradi u nekoliko mjeseci’’, kaže Perkušić. Akciji se pridružio i Grad Beli Manastir.

Najčitanije iz rubrike