Novosti
UZBUNA U 16 HRVATSKIH ŽUPANIJA

Niz lažnih dojava ispraznio sudove i trgovačke centre
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
U trenutku evakuacije na Vrhovnom sudu RH boravilo je ukrajinsko izaslanstvo

U 16 županija u ponedjeljak su stigle lažne dojave o bombama. Ravnateljstvo policije navelo je da su pregledani pravosudni objekti i trgovački centri na području policijskih uprava bjelovarsko-bilogorske, brodsko-posavske, dubrovačko-neretvanske, istarske, karlovačke, koprivničko-križevačke, krapinsko-zagorske, ličko-senjske, međimurske, požeško-slavonske, primorsko-goranske, sisačko-moslavačke, šibensko-kninske, varaždinske, osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske.



S adrese "ressistance" poslan je mail u kojem se navodilo: "U sudu je postavljena bomba. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zgradu. Ne treba nam smrt. Cilj. Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja."

Evakuirana Portanova



Kako su prijetnje u ponedjeljak pristizale, objekti su evakuirani, a policija ih je detaljno pretraživala uz pomoć pasa za detekciju eksploziva. Dojavu je dobio i Vrhovni sud. "Oko 9.25 došao je pravosudni policajac i rekao da smo dobili dojavu o bombi. Rekao sam mu da svi odmah napuste sud. Baš u tom trenutku imali smo sastanak s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine", rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda, te dodao kako mu se čini da su prijetnje namjerno poslane baš u vrijeme sastanka s ukrajinskim sucima. Naime, oni su u Hrvatsku stigli kako bi se savjetovali s hrvatskim kolegama o tome kako u ratno vrijeme održati funkcioniranje pravosudnog sustava u skladu s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer su hrvatski suci isto to prošli u Domovinskom ratu.


Ravnateljstvo policije izvještavalo je javnost cijeli dan o tome da pretrage na sudovima završavaju, a u 12.30 objavljeno je kako su se dojave o navodnim eksplozivnim napravama proširile na trgovačke centre diljem Hrvatske. U Osijeku je evakuiran najveći slavonski trgovački centar Portanova.

"Oko 12.45 preko razglasa nam je rečeno da u roku od 15 minuta svi moramo izići. Nedugo potom vidjeli smo dva policajca sa psom. Sreća pa ne pada kiša, a nadamo se da pregled neće dugo trajati", rekla nam je Osječanka koja se zatekla u Portanovi. Evakuacija je prošla mirno, a i svi djelatnici mirno su čekali povratak. Nakon što bomba u zgradi nije pronađena, svi su vraćeni u trgovački centar, nešto nakon 14 sati.

Policajci su pretražili i sve slavonske sudove i ni u jednom nije pronađena eksplozivna naprava. Pretraženi su i trgovački centri u Požegi i Slavonskom Brodu te u Vinkovcima. U Osječko-baranjskoj županiji prjeteće mailove dobili su Županijski, Trgovački i Upravni sud u Osijeku te Općinski sud u Đakovu, a pretražen je i osječki Općinski sud, koji se nalazi u istoj zgradi sa Županijskim sudom.

Prijava sumnji



U Virovitičko-podravskoj županiji pretraženi su objekti pravosudnih tijela u Virovitici, Slatini, Pitomači i Orahovici, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji sudovi u Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Otoku. U Brodsko-posavskoj županiji pretraženi su prostori sudova u Slavonskom Brodu. U Požegi je pretražena zgrada Općinskog suda, na dvije lokacije.

Podsjetimo, početkom lipnja zagrebačka je policija primila dojave o eksplozivnim napravama postavljenima u 11 trgovačkih centara i javnih objekata. Tada je prijetnja stigla s ruske internetske domene. Policija je izvijestila kako svaku zaprimljenu informaciju ili dojavu o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama uzima krajnje ozbiljno i s oprezom te se žurno obavljaju provjere na terenu. Iz policije podsjećaju građane da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192. "Kazneno djelo lažne uzbune čini onaj tko lažno obavijesti policiju, ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć, o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe. Svaka takva dojava zahtijeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć", upozorili su iz policije. Za kazneno djelo lažne uzbune predviđena je zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

Najčitanije iz rubrike