Novosti
INTEGRIRANI TERITORIJALNI PROGRAM 2021. - 2027.

Za ravnomjeran razvoj Hrvatskoj na raspolaganju 1,569 mlrd. eura
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Republika Hrvatska među prvim je državama Europske unije kojima su odobreni svi programi za novo programsko razdoblje, a Integrirani teritorijalni program s više od milijardu i pol eura omogućit će daljnja ulaganja u razvoj, zelenu tranziciju i boljitak životnog standarda za sve naše građane, istaknula je u priopćenju ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Nakon prihvaćanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu 2022. godine i odobrenja najvećeg razvojnog Programa unutar Kohezijske politike – Programa Konkurentnost i kohezija, Europska komisija odobrila je 2. prosinca 2022. i posljednji program unutar Kohezijske politike koji je Hrvatska poslala na usvajanje - Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027., dodaje se u priopćenju.

- Ostvaren je temelj za provedbu ulaganja koja su usmjerena na specifične potrebe određenih područja na lokalnoj i regionalnoj razini čime se postiže ravnomjeran teritorijalni razvoj Republike Hrvatske. Misao vodilja u programiranju novog programskog razdoblja bila je da ni jedan kraj naše Domovine ne bude izostavljen - naglasila je Tramišak.

U okviru Integriranog teritorijalnog programa na raspolaganju je 1,569 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za pravednu tranziciju.

- Navedena sredstva bit će usmjerena prema jačanju regionalnog gospodarstva preko procesa industrijske tranzicije regija, ulaganja u razvoj pametnih i održivih otoka, razvoj pametnih i održivih gradova te ublažavanja učinaka tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu u Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj županiji - istaknula je ministrica.

Iznos od 554,76 milijuna eura izdvojen je za Industrijsku tranziciju hrvatskih regija, prvenstveno usmjeren na širenje inovacija uspostavom strateških partnerstava za inovacije i razvoj inovacijskih klastera, na unaprjeđivanje regionalne konkurentnosti Sjeverne, Panonske i Jadranske Hrvatske, na rast i razvoj MSP-ova u okviru regionalnih lanaca vrijednosti NUTS 2 regija, razvoj poduzetništva na urbanim područjima, podršku razvoju specijalizirane poslovne infrastrukture za MSP-ove potpomognutih i brdsko-planinskih područja te na razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju.

Za ulaganja u vozni park čistoga gradskog prometa, biciklističku infrastrukturu i digitalizaciju gradskog prometa na raspolaganju su sredstva od 146,55 milijuna eura.

Velik dio dodijeljenih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Programa usmjerit će se na integrirana ulaganja u gradovima i na otocima u okviru razvoja urbanih područja kao pokretača regionalnog rasta i razvoja njihovih funkcionalnih područja te razvoj održivih i zelenih otoka, za koja su planirana sredstva od 682,76 milijuna eura.

Iz Fonda za pravednu tranziciju osigurano je 185,8 milijuna eura za ulaganja koja će, procjenjuje se, doprinijeti ublažavanju učinaka tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu jačanjem poduzetništva u zelenom i digitalnom gospodarstvu, smanjivanju emisija stakleničkih plinova, diversificiranje regionalnih gospodarstava i povećavanju mogućnosti zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj županiji.

H
Možda ste propustili...