Osijek
POVRATAK U TVRĐU

Zavrtio se veliki kotač,
počeo je osječki Advent
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Nakon četiri godine izbivanja osječki se Advent vratio u Tvrđu, a do 30. prosinca osiguran je bogat božićni ugođaj

Zajedničkim stiskanjem prekidača gradonačelnika Ivana Radića, župana Ivana Anušića i Nataše Tramišak, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, upaljena je božićna rasvjeta. Počeo je osječki Advent i zakotrljalo se kolo osječkog panoramskog kotača! Da, isti je to onaj prošlogodišnji, nakon miniturneje po hrvatskim gradovima, vratio se u Osijek. Ali ne na isto mjesto kao prošle godine, sada je smješten u Tvrđi! A nakon četiri godine izbivanja, i osječki Advent se vratio u - Tvrđu!



- Nakon što je prošle godine dobio titulu Najbolji advent u Hrvatskoj, Osijek se ove godine pripremio za još čarobnije i posjećenije adventsko doba. Naš dnevni boravak, topao, ugodan i obiteljski, primit će sve naše sugrađane i goste - rekao je gradonačelnik Radić, koji je uz župana Ivana Anušića bio među prvim gostima.

Smještene su ovdje kućice s ugostiteljskim sadržajima i suvenirima, uz glazbeni program koji donosi tridesetak imena, ove je godine poseban naglasak stavljen na programe za djecu i obitelji. Glazbeni program donosi tridesetak imena na veliku pozornicu u Tvrđi, među kojima se ističu Soulfingersi, A strana, Neno Belan i klapa Rišpet, a koje će upotpuniti i niz manjih glazbenih sadržaja s lokalnim uličnim glazbenicima. Prvi je sinoć zasvirao Big Band Osijek. Gotovo svakodnevno, do 30. prosinca, bit će po jedan kazališno-književni program za djecu i obitelji, bajke koje će se odvijati u posebnoj kupoli, a očekuju nas i ulične predstave koje će posjetitelji moći pogledati na Trgu Svetog Trojstva, kao i dječje kino koje će prikazivati božićne filmove.

No, osim božićnog sajma i bogatog programa u središtu stare jezgre, sve će upotpuniti i veliki lunapark kod "Školjke", središnji gradski bor uz osječku konkatedralu, kao i uređeni ugostiteljski punktovi u središtu grada. Događanja Adventa u Osijeku zrcale se i u događanjima u Arheološkom muzeju, Hrvatskom narodnom kazalištu, tračnicama grada u Božićnom tramvaju…

- Osječke ulice i trgove obasjavat će čak 15 kilometara lampica, dvostruko više nego lani, pa se očekuje doista poseban ugođaj - naglasio je Radić. Radno vrijeme kućica je od nedjelje do četvrtka, od 16 do 22 sata, petkom i dva sata duže. Subotom će kućice biti najduže otvorene, od 10 sati do ponoći.

Organizatori ovogodišnjeg Adventa su Kulturni centar Osijek i Turistička zajednica grada Osijeka, uz pokroviteljstvo Grada Osijeka te partnerstvo Osječko-baranjske županije.

Dario Kuštro
ODRŽANA TRADICIONALNA LAMPIONADA
U prigodi obilježavanja Dana grada Osijeka ni ove godine nije izostala tradicionalna Lampionada. Kao i prethodnih godina, učenici osječkih osnovnih škola natjecali su se u izradi lampiona. Pobjednici školskih kvalifikcija su se preko fotografija preselili na društvenu mrežu Facebook, gdje je do 30. studenoga trajao nagradni natječaj pod nazivom “Moj Lampion za rođendan Grada Osijeka 2022.”. Lampion koji je prikupio najviše oznaka “sviđa mi se” je onaj Karla Šaravanje Pernara, učenika OŠ Mladost, koji je nagrađen tablet računalom. U kategoriji “Grad Osijek” najbolje su Matea Junušić i Ema Pletikosić iz OŠ Višnjevac. Ante Ognjenović iz OŠ Tenja bio je najbolji u kategoriji “Otvoreno”, a u kategoriji “Ljubav” pobjednica je Petra Čutura iz OŠ Dobriša Cesarić.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike