Novosti
GRAD OSIJEK PROSLAVIO 236. ROĐENDAN

Gradonačelnik Radić: Osijek se gradi. Osijek radi. Osijek živi!
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Sjednici Gradskog vijeća nazočili su i premijer Plenković te ministri Butković, Tramišak i Piletić

Osijek se gradi. Osijek radi. Osijek živi. Ovo su tri premise na kojima je gradonačelnik Ivan Radić temeljio svoj govor u prigodi obilježavanja Dana grada Osijeka. Na spomen 2. prosinca 1786. godine, kada su se tri gradske cjeline, Tvrđa, Gornji i Donji grad, ujedinile u jednu gradsku cjelinu, Osijek obilježava svoj dan.



Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, za 236. rođendan grada, u osječkom HNK-u okupili su se domaćini i brojni uzvanici, a drugu godinu zaredom bio je tu i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. Osim njega svečanoj sjednici nazočili su i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, te Marijan Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Rekordna zaposlenost


Gradonačelnik Radić ocijenio je kako je "rapidno vidljivo da Osijek raste iz godine u godinu" i istaknuo da se u gradu trenutačno realiziraju projekti vrijedni više od milijardu kuna. Izdvojio je obnovu Tvrđe, vrijednu 127 milijuna kuna, modernizaciju tramvajske infrastrukture, kupnju 13 novih autobusa, dovršetak pročistača otpadnih voda, a do kraja iduće godine šetalištem, najdužim u ovom dijelu Europe, spojit će se Donji i Gornji grad.

- Imamo i odlične gospodarske pokazatelje, rekordnu zaposlenost, najveću u posljednjih deset godina, imamo rekordno nisku nezaposlenost. Investitore smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa, očekujemo nove u našoj Gospodarskoj zoni Nemetin. Osijek je po netodobiti svojih poduzetnika na trećem mjestu u Hrvatskoj. S poduzetnicima razvijamo partnerski odnos, zajednički nam je cilj stvoriti Osijek najpoželjnijim mjestom za život - poručio je gradonačelnik Radić.

Sve su bolji i turistički rezultati, čemu pridonose brojne manifestacije koje Grad organizira. Radić tako izdvaja Osječko ljeto kulture, koje je prvi put trajalo dva mjeseca. Osijek naposljetku brani i titulu najboljeg Adventa u Hrvatskoj, a ovogodišnje izdanje, koje je počelo u petak, nakon četiri godine ponovno se vratilo tamo gdje je sve i počelo - u Tvrđu.

Radić nije zaboravio zahvaliti na sluhu i suradnji svim građanima Osijeka, kao i Osječko-baranjskoj županiji i Vladi RH.

Čestitajući građanima Osijeka Dan grada, premijer Plenković ocijenio je da se u Osijeku na svakom koraku vidi provedba projekata koji taj slavonski grad pretvaraju u mjesto ugodnog življenja.

- Osijek doista predstavlja gospodarsko, političko i svako drugo središte Slavonije, i to nas raduje jer sve što se ovdje radi, radi se poradi samih građana. Stoga mi je drago da smo ovdje uložili i ulažemo velika sredstva. Komplementarnost mjera ovdje se jako dobro vidi. U Osječko-baranjskoj županiji već je duže vremena organizirano da djeca u osnovnim školama imaju besplatan obrok i mi smo sada proširili tu važnu gestu, koja će omogućiti da u hrvatskim školama više ne bude gladnih osnovnoškolaca. Riječ je o 311.000 učenika u našim osnovnim školama, a osigurnih 544 milijuna kuna u proračunu za 2023. zalog su kvalitetnog zaokruživanja politike usmjerene prema građanima. Besplatni udžbenici, obrok i prijevoz - ta tri elementa su ujedno mjere demografske, obiteljske i obrazovne, i svagdje gdje su one omogućene, reflektirale su se na bolje rezultate učenja među školarcima - istaknuo je premijer.

Generator razvoja


Dotaknuo se i kriza koje su pogodile društvo u proteklih nekoliko godina, od COVID-a do energetske i finacijske krize, i ponovio da je Vlada cijelo to vrijeme poduzimala ispravne korake koji su rezultirali očuvanjem egzistencije hrvatskih obitelji, radnih mjesta, čak i povećanjem njihova broja, te pomoći gospodarstvu i poduzetništvu.

I Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, istaknuo je odličnu suradnju s Gradom Osijekom.

- Zajednički realiziramo niz velikih i značajnih projekata, zajedno s ministarstvima, premijerom i Vladom RH, kao i ostalim načelnicima i gradonačelnicima s područja naše županije. Razvijamo Osječko-baranjsku županiju u smjeru koji smo obećali svima koji su nam odlučili dati svoj glas i povjerenje da vodimo ovaj grad i županiju. Osijek je, i mora biti, predvodnik gospodarskog, ekonomskog, društvenog i kulturnog života istoka Hrvatske i kao takav mora biti lokomotiva i generator razvoja Osječko-baranjske županije i ovog dijela Hrvatske. Grad Osijek ima tu ulogu, povijesno je grad koji to može i koji to čini, zahvaljujući vodstvu Grada u posljednjih godinu i pol, potpuno drukčijem i konkretnijem od onih ranije - rekao je župan Ivan Anušić.

Dario Kuštro
Andrej Plenković premijer

Osijek doista predstavlja gospodarsko, političko i svako drugo središte Slavonije, i to nas raduje jer sve što se ovdje radi, radi se poradi samih građana. Stoga mi je drago da smo ovdje uložili i ulažemo velika sredstva. Komplementarnost mjera ovdje se jako dobro vidi.

Ivan Radić gradonačelnik

Investitore smo oslobodili komunalnog doprinosa, očekujemo nove u Gospodarskoj zoni Nemetin. Osijek je po netodobiti poduzetnika na trećem mjestu u Hrvatskoj. S poduzetnicima razvijamo partnerski odnos, zajednički nam je cilj stvoriti Osijek najpoželjnijim mjestom za život.

PONOVNO ZASLUŽILI NAGRADU ECO CITY
Osijek je obranio titulu Eco Cityja! Drugu godinu zaredom zaslužio je priznanje najboljeg zelenog grada. Priznanje je uručeno u četvrtak u Opatiji, u sklopu konferencije "Dani regionalnog razvoja i EU fondova". Gradonačelnik Radić ponovio je prošlogodišnje riječi kako ova nagrada pripada građanima Osijeka. "Oni su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu prema broju stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju da otpad nije smeće jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi", poručio je Radić.

DOBITNICI NAGRADA
Najsvečaniji dio sjednice Gradskog vijeća bila je dodjela priznanja Grada Osijeka najzaslužnijim pojedincima i skupinama. Tako je Pečat grada Osijeka primio Zvonimir Bogdanović, dugogodišnji odbojkaški djelatnik; Zlatnu plaketu Grb grada Osijeka Centar za nestalu i zlostavljanju djecu Osijek, a Zlatnom plaketom Grbom grada Osijeka za životno djelo nagrađena je Vera Svoboda Njikoš.

U ime nagrađenih zahvalila je Vera Svoboda Njikoš, a svoju je zahvalu sročila u jednoj, ali dovoljnoj rečenici. "Osijek je duša moje duše", rekla je Vera, za što je nagrađena dugotrajnim pljeskom.

Najčitanije iz rubrike