Osijek
ZAPOČELA PROSLAVA DANA GRAD OSIJEKA

Podignut stijeg na Trgu Ante Starčevića
Objavljeno 1. prosinca, 2022.

Podizanjem stijega grada Osijeka na Trgu Ante Starčevića, u četvrtak (1. prosinca) počelo je obilježavanje 235. rođendan Grada na Dravi. Dana 2. prosinca 1786. tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine - Tvrđa, Gornji i Donji grad - postali su jedna cjelina. Zamjenik gradonačelnika Osijeka, Dragan Vulin podigao je barjak uz zvuke pjesme „Moj Osijeka“ Branka Mihaljevića, a stijeg su donijeli pripadnici Sokolske garde OBŽ-a.


- Zaista se nalazimo u lijepom dobu godine kada obilježavamo Dan grada koji je uvijek povezan s početkom Adventa. Podizanjem stijega započinjemo obilježavanje i proslavu dana našega grada. Sutra je Svečana sjednica Gradskog vijeća na koju će i ove godine doći premijer Andrej Plenković. Želim ovim putem svim našim sugrađankama i sugrađanima čestitati Dan grada. Kada pogledamo unazad u posljednjih godinu dana, zaista se dosta toga lijepoga dogodilo u Osijeku i nadam se da će nam tako biti i u godini koja nam slijedi. Sutra otvaramo i osječki Advent koji se nakon nekoliko godina vratio u Tvrđu i vjerujem da će  ponovno biti najljepši Advent u Hrvatskoj, ali i šire, istaknuo je tom prigodom Vulin.

Proslava Dana grada Osijeka počela je jutros u svome službenom programu kada su Dragan Vulin i Jasenka Crnković, zamjenici gradonačelnika, uz Vladimira Hama, predsjednika Gradskog vijeća Osijeka položili cvijeće na oltar Gospe Osječke u crkvi Svetog Križa. “Došli smo se pokloniti Gospi Osječkoj, zamoliti za zaštitu i u godini koja je pred nama. Donijeli smo buket simboličnih boja – bijelo-plavi. Gospa nas je uvijek čuvala, svakako i u najtežim vremenima Domovinskog rata. Lijepo je u ovim danima pokazati želju za očuvanjem tradicije i smjera”, kratko je kazao zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin. Obilježavanje Dana grada nastavilo se poslijepodnevnom misom u konkatedrali koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. N.K./D.Ku.

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike