Svijet
BiH:

Dodik dobio "kontrolni paket" u parlamentu, sigurno ulazi u državnu vlast
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Stranka koju predvodi Milorad Dodik osigurala je u četvrtak ulazak u vlast na razini BiH nakon što je Narodna skupština Republike Srpske izabrala zastupnike u klubu Srba u Domu naroda državnog parlamenta

Nakon tajnog glasanja kandidati Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobili su četiri od pet mjesta u klubu Srba i time osigurali kontrolu nad procesom donošenja svih zakona i odluka u državnom parlamentu čime su otvorili vrata i za ulazak te stranke u Vijeće ministara BiH.

Oporba, odnosno Srpska demokratska stranka (SDS) u klubu Srba, imat će samo jednog zastupnika.

"Narodna skupština završila je svoj posao i to je bio sasvim legalan i legitima izbor", kazao je Dodik komentirajući tijek glasanja.

Kontrolni paket u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dodiku je pripao na temelju krajnje tijesnog rezultata glasanja i to zahvaljujući jednom glasačkom listiću koji je proglašen nevažećim.

"Narodna skupština završila je svoj posao i to je bio sasvim legalan i legitiman izbor", kazao je Dodik komentirajući tijek glasanja.

Najavio je da će SNSD biti "kontruktivan partner" u novoj koaliciji na državnoj razini.

Nakon ovog kruga neizravnih izbora jasno je da će vlast u BiH u naredne četiri godine predvoditi HDZ BiH, SNSD i blok osam bošnjačkih i građanskih stranaka koje su do sada bile u oporbi.

Najvećim gubitnikom izbora provedenih 2. listopada tako je postala Stranka demokratske akcije (SDA) koja je pojedinačno najjača i u državnom kao i u parlamentu Federacije BiH no s njom nije želio koalirati nitko osim Demokratske fronte (DF) Željka Komšića što je bilo nedovoljno za sudjelovanje u vlasti. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike