Tehno
SVE JE POČELO 1992.

30 mu je godina, dobri stari SMS još odbija stati
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Poruke danas putuju uglavnom preko aplikacija i društvenih mreža, no SMS se još ne predaje

U usporedbi s usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsAppa, Messengera i Telegrama, čini se da je komuniciranje SMS-om nakon 30 godina na zalazu, ali ono ipak nije nestalo s naših mobitela. Prvi SMS u povijesti, koji je prenio operator Vodafone, 3. prosinca 1992., primio je zaposlenik te kompanije Richard Jarvis, a sastojala se od 15 znakova - Merry Christmas (sretan Božić).



Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik, poput smješka od interpunkcijskih znakova, SMS-ovi se danas razmjenjuju u neograničenom broju obogaćeni fotografijama, videoporukama i drugim multimedijalnim sadržajima. No, tada je u Francuskoj jedan SMS stajao jedan franak, rekao je Jean-Michel Huet, telekomunikacijski stručnjak pri konzultantskoj tvrtki BearingPoint. Premda su bile jako popularne na početku 2010-ih, osobito za čestitanje Nove godine, korištenje SMS-ova u stalnom je padu.

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS-ova u zadnjih deset godina smanjio se četiri puta, prema podacima Ofcoma, britanskog regulatora za telekome. Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram), i posebno aplikacija za slanje poruka, kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbjegavaju roaming, koristeći se internetom, a uz to su mlade naraštaje osvojile inovacijama poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.

U dobnoj skupini od 16 do 24 godine korištenje tih aplikacija poraslo je u godinu dana 53,73 posto, dok je korištenje SMS-a palo za 29 posto. SMS ipak nije još poražen u nekim dijelovima svijeta, poput Nigerije, najnapučenije države u Africi. Godine 2021. ondje je bilo poslano gotovo 10 milijardi SMS-ova, 15 posto više nego godinu dana prije, prema izvješću Nigerijske komisije za komunikacije. Premda golema većina Nigerijaca posjeduje mobitel, lani ih je 44 posto imalo pristup internetu. A cijena jednog SMS-a iznosila je 0,008 eura, dok internet stoji oko jedan euro za dva GB.

SMS za pobornike ostaje kao "alat za provjeru identiteta i sigurnosti", od pristupa bankovnom računu na internetu, do potvrde primitka poštanske pošiljke i slanja rezultata testova na bolest COVID-19. H
15

znakova bilo je u prvoj poruci - Merry Christmas

160

znakova ograničenje je za pisanje jednog SMS-a

Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike