Regija
ZA KORISNIKE NACIONALNE NAKNADE ZA STARIJE OSOBE

Grad Đakovo proširio prava na božićnicu, onima s “nacionalnom” 300 kn
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Dopunom Odluke, božićnicu dobivaju i oni s pravom na nacionalnu naknadu za starije osobe
ĐAKOVO - Nakon što je gradonačelnik Marin Mandarić prošlog tjedna donio Odluku o dodjeli božićnice umirovljenicima, korisnicima zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, korisnicima prava na osobnu invalidninu i korisnicima naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s područja grada Đakova, njezinom dopunom pravo na božićnicu ostvarivo je sada i korisnicima nacionalne naknade za starije osobe, i to u iznosu od 300 kuna.

Ta je naknada uvedena 1. siječnja 2021., a sada iznosi 820,80 kuna. Početna projekcija države bila je da će tzv. nacionalna mirovina imati oko 20.000 korisnika, a zasad je pravo na nju ostvarilo nešto više od četvrtine – oko 6000 osoba s navršenih 65 godina, od kojih su dvije trećine žene. Uvjet za nju je da osoba nije korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da joj i/ili prihod članova kućanstva ostvaren u prethodnoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade, da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN) prema propisima o socijalnoj skrbi, da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi, kao i da nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju/doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na ZMN može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na ZMN.

Ove godine Grad je išao s više promjena vezanih uz božićnice umirovljenicima i drugim korisnicima – umirovljenima je odredio nekoliko cenzusa, a prema tome i iznose božićnica, pa je za dio njih ona veća, a za dio je ostala dosadašnjih 200 kuna. Podsjetimo, božićnice umirovljenicima, korisnicima ZMN-a i drugima više su godina isplaćivane u jedinstvenom iznosu od 200 kuna. Pravo na božićnicu imaju umirovljenici koji primaju mirovinu do 2600 kuna zajedno sa zaštitnim dodatkom. Oni s mirovinom do 1500 kuna zajedno sa "zaštitnim" ostvaruju pravo na 400 kuna, pa je to povećanje za 100 %. Umirovljenici koji imaju mirovinu od 1500,01 do 2000 kuna zajedno sa "zaštitnim" dobit će 300, a oni s mirovinom od 2000,01 do 2600 kuna sa "zaštitnim" 200 kuna. Korisnici ZMN-a, korisnici prava na osobnu invalidninu i korisnici naknade za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji primit će 300 kuna. Uz zahtjev treba priložiti odrezak o mirovini/odrezak o ZMN-u CZSS-a/odrezak o isplati osobne invalidnine te rješenje/dokaz o isplati naknade za nezaposlene branitelje, ne starije od tri mjeseca, i osobnu iskaznicu.

Božićnica se može preuzeti u kući Reichsmann od 9 do 14 sati, do 16. prosinca, a u prva dva dana preuzelo ju je više od 600 građana.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike