Ekonomija
POTICAJ DODATNOJ PROIZVODNJI

OBŽ je za ruralni razvoj osigurao 4 milijuna kuna
Objavljeno 2. prosinca, 2022.
Za dodjelu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjska županija (OBŽ) u svom proračunu za 2022. godinu osigurala je ukupno 3.990.090 kuna. Javni pozivi za njihovu dodjelu objavljeni su 1. ožujka, a u srpnju je župan Ivan Anušić odobrio potpore za 62 korisnika, u iznosu od 953.900 kuna.
U četvrtak (1. prosinca 2022.) odobrene su nove potpore, a ugovore je s korisnicima potpisao zamjenik župana Josip Miletić.
Županijsku potporu za poljoprivredu i ruralni razvoj tako su dobila još 103 korisnika, kojima je ukupno odobreno 1.305.010 kuna. Ugovore su potpisali predstavnici 72 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, 11 obrta, triju trgovačkih društava, šest jedinica lokalne samouprave, osam udruga, dvaju fakulteta i jedne zadruge. Intenzitet potpora kreće se od 50 % do 80 %, a visina potpore i intenzitet ovise o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova, s tim što mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači u svim mjerama potpora imaju povećan iznos i intenzitet potpore.
- U 2022. godini OBŽ planira gotovo četiri milijuna kuna utrošiti u direktne potpore poticanja poljoprivrede kroz ukupno 13 mjera. Cilj nam je da ta sredstva budu poticaj dodatnoj proizvodnji i gospodarskim aktivnostima naših poljoprivrednika, kojima ćemo nastaviti pomagati kako mjerama tako i preko Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, koji ćemo uskoro otvoriti - rekao je zamjenik župana Josip Miletić.
Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling istaknula je da je Osječko-baranjska županija 1. ožujka 2022. objavila javne pozive za 13 mjera potpora i Program potpora za razdoblje 2021. - 2023., koji ostavlja mogućnosti korigiranja i usklađivanja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom.
- Do sada smo završili dva kruga dodjele potpora, te su javni pozivi zatvoreni 15. studenoga. Danas su potpisani ugovori sa 103 korisnika, čije potpore iznose više od 1,3 milijuna kuna. U razdoblju 2017. - 2021. godine dodijelili smo više od 17 milijuna kuna potpora za više od 1300 korisnika. Vjerujem da će i ove godine sva planirana sredstva biti utrošena, osobito u onim mjerama u kojima smo povećali intenzitet potpore, poput potpora mladim poljoprivrednicima ili onima koji se bave ekološkom proizvodnjom. Veseli nas da je velika iskorištenost sredstava namijenjenih preradi jer je samo stvaranjem proizvoda dodane vrijednosti moguć poljoprivredni napredak. Što se tiče ekološke proizvodnje, poznati smo da imamo najveći broj proizvođača upisanih u upisnik ekoloških poljoprivrednika, i to želimo naglasiti i ojačati. Svjesni smo da smanjenjem upotrebe pesticida i gnojiva stvaramo zdravstveno ispravnu hranu - istaknula je pročelnica Wendling.Z.R.
Županijsku potporu za poljoprivredu su dobila još 103 korisnika kojima je ukupno odobreno 1,3 mil. kuna

Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike