TvObzor
DIE KAISERIN

U zlatnom kavezu davno prije Diane
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Dok veći dio svijeta "guta" novu sezonu serije "Kruna" (meni bar deset puta dosadniju od prve dvije sezone), konačno sam dočekala da netko snimi seriju o ženi koja je davno prije Lady Di iskusila što je to zlatni kavez: Elisabeth Sissi von Wittelsbach, bavarskoj princezi, koja je postala austrijska carica.U Beču, meni najljepšem gradu na svijetu, prvi put sam bila prije 30 godina i tada su nam pokazivali dvorac Schoenbrunn. Imam dvije dominantne uspomene na to. Sjećam se neopisivog osjećaja koji me obuzeo u dvorani za bal koja je blještala u zlatnom svjetlu velikog lustera i stotine "manjih lustera" na zidovima, s puno zrcala, koja su stvarala taj nevjerojatan dojam da sam okupana svjetlom. Drugo čega se sjećam je Sissina soba, u kojoj su nam posebnu pozornost usmjerili na njezinu (drvenu) teretanu i - zahod! Oduševili su me takvi detalji iz života povijesne osobe koju sam znala samo iz škole i iz filma s Romy Schneider iz 1955. Kad sam čula da će biti snimljena raskošna serija o njezinu životu, i to u njemačkoj produkciji, bila sam puna očekivanja. Sad kad sam ju konačno i pogledala, s veseljem mogu reći da su se sva moja očekivanja ispunila.

Kao prvo, sve je snimano na nevjerojatnim lokacijama, za koje ne biste znali da nisu u Beču ako ne čitate ovaj tekst. Naime, bavarski dvorac Weißenstein u Pommersfeldenu, u Bavarskoj, glumi bečki Schoenbrunn. Ta ljetna rezidencija kneza Lothara Franza von Schoenborna otvorena je za razgled turista s vođenim turama po sobama gdje je snimana serija, a od 2023. ondje će se moći i prespavati! I sve ostale lokacije razasute su po Bavarskoj, koja je puna predivnih dvoraca i rezidencija, koje u ovom slučaju sjajno glume Beč. Fantastično glumi i mlada Devrim Lingau, koja je utjelovila Sissi, svojim nadrealnim plavim očima, bijelom puti i smeđom kosom, kao preslikana carica, što je genijalno, jer je Devrim tursko-njemačkog podrijetila. Divlju, znatiželjnu i strastvenu caricu odglumila je bez pogreške, a ni njezini kolege iz ansambla serije nisu razočarali.

Sissin je život u središtu priče, koja pak obuhvaća i sudbinu samog Habsburškog Carstva, previranja u obitelji i brojne spletke - ljubavne i političke. Vrhunska produkcija, glumačka ekipa, lokacije, čak i glazba, veliki su aduti zbog kojih ne smijete propustiti “Caricu”.
Tanja Kvorka
ŽANR:

povijesni

AUTOR:

Sommerhaus Serien

ULOGE: Devrim Lingnau, Philip

Froissant, Melika Foroutan

MREŽA:

Netflix

DATUM: 2022.

EPIZODA:

6

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OREMOVIĆEVA DRAMA “GLAVA VELIKE RIBE” STIGLA U KINA DILJEM HRVATSKE

Prizori iz bračnog života na balkanski način

2

ELENA STELLA

Ne mogu racionalno objasniti svoju potrebu za glazbom

3

U DOMAĆIM KINIMA ZAIGRALA NEODOLJIVA EKRANIZACIJA SVJETSKOG BESTSELERA

Tom Hanks je “Čovjek zvan Otto”