TvObzor
ORIGINALNO I NEKONVENCIONALNO ŽANROVSKO OSTVARENJE BIZARNE ATMOSFERE

Iščekivani božićni triler “Stric” zaigrao u kinima
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Zagrijavanje za blagdansko slavlje i obiteljska okupljanja, kao i sve ostale aktivnosti koje ovo doba godine podrazumijeva i kojima smo često uvjetovani, već uvelike traju. Tim povodom Stric gledateljima diljem Hrvatske uoči omiljenog blagdana poručuje: Ovo će biti najbolji Božić ikada!



Iščekivani božićni triler ”Stric”, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, zaigrao je u kinima diljem zemlje. Film je to začudne atmosfere u kojem Božić služi kao Stričeva fiksacija za rekreiranje idealnog obiteljskog slavlja. Naime, Obitelj krajem 80-ih godina čeka omiljenog Strica, koji za blagdane stiže iz Njemačke. Nakon dolaska Stric dijeli poklone i slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak - purica s mlincima i francuskom salatom. No obiteljsku idilu uskoro prekida zvuk pametnog telefona i postaje jasno da ništa nije kako se čini te da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

”Stric” je dosad ostvario sjajan međunarodni prijam; na festivalima diljem svijeta nagrađen je s trinaest priznanja, uključujući posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu - za scenarij i za kostimografiju te Grand Prix na festivalu u Braunschweigu. Domaća kritika suglasna je u percepciji ovoga filma kao izuzetno originalnog i nekonvencionalnog žanrovskog ostvarenja bizarne atmosfere kakav dosad nije viđen u domaćoj kinematografiji, upozoravajući na evidentni utjecaj i elemente začudnosti grčkog “čudnog vala”, ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma.

- “Stric” je dekonstrukcija onoga što obitelj obično proživljava tijekom blagdana. Od djetinjstva nas uče da su blagdani vrijeme kad obitelj mora biti radosna i na okupu. Možda se baš zbog toga takva svečana okupljanja doimaju namještenim i dobro uvježbanim predstavama koje se raspadaju i pretvaraju u kaos čim netko ne drži i do najmanjih običaja. Božić će biti “sretan” samo ako se odglume svi elementi predstave, a izbjegnu negativne emocije i neugodne situacije - širi kontekst filma dodatno su pojasnili scenaristi i redatelji Andrija Mardešić i David Kapac.

Ulogu Strica iz Njemačke, tihu patnju i nerealiziranu fiksaciju mnogih djetinjstva, tumači legendarni Miki Manojlović, a Obitelj koja je dužna producirati Božić po njegovim pravilima čine Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Film je nastao u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa SENSE Production iz Beograda, producenti su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, koproducent je Milan Stojanović, a distributer Kino Mediteran. D. Miklić
Ulogu Strica iz Njemačke, tihu patnju i nerealiziranu fiksaciju mnogih djetinjstva, tumači legendarni Miki Manojlović

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike