Novosti
NOVI VJETROVI U OPĆINI ČEMINAC: OPORBA PREUZELA VLAST

Pinjuh je aktivirao mandat i pokušao postati predsjednik Općinskog vijeća
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Neki novi vjetrovi pušu u Općini Čeminac.

HNL, stranka na čijem je čelu bivši načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh, izgubila je većinu u Općinskom vijeću. Tri mlade vijećnice s HNL-ove liste odlučile su dati potporu dojučerašnjoj oporbi. Sve se događalo na sjednici čeminačkog Općinskog vijeća održanoj u utorak poslijepodne.

- Zlatko Pinjuh aktivirao je svoj vijećnički mandat. Tijekom sjednice dojučerašnji predsjednik Općinskog vijeća Mario Kralj podnio je ostavku i Pinjuha predložio za svojega nasljednika. No u ime oporbe za obavljanje te funkcije predložio sam Josipa Tkalčevića, vijećnika iz redova HDZ-a. S omjerom glasova 8:5 moj je prijedlog prihvaćen - kaže nezavisni vijećnik Matko Perković, dodajući kako je Pinjuh, nakon glasovanja, napustio sjednicu Općinskog vijeća. Tkalčević je prihvatio obnašanje ove dužnosti, izrazivši nadu da Općina Čeminac više neće biti poznata samo po aferama.

- Mislim da konačno možemo funkcionirati onako kako nalažu zakoni. Na istoj su strani novi načelnik i Općinsko vijeće, pa se mogu promijeniti brojne protuzakonite, nelogične i nemoralne odluke. Prije svega mislim na odluke o plaćanju odvjetničkih troškova USKOK-ovim optuženicima, o smanjenju komunalne naknade, ukidanje odluke o subvencioniranju kredita realiziranih u švicarskim francima te prestanak drugih trošenja novca općinskih poreznih obveznika - rekao je Tkalčević, naglašavajući kako se, između ostaloga, novac prikupljen od poreznih obveznika mora ulagati u komunalnu infrastrukturu, čega je do sada manjkalo. Najvjerojatnije za idući tjedan najavio je održavanje nove sjednice Općinskog vijeća, na kojoj bi dio navedenih odluka već mogao biti promijenjen, odnosno ukinut. Kako saznajemo, neke odluke neće moći biti promijenjene, što znači da u bliskoj budućnosti općinske porezne obveznike ipak čekaju ranije prihvaćene obveze.

Nakon završetka sjednice načelnik Danijel Rešetar je sa suradnicima i vijećnicima održao radni sastanak s 30-ak čeminačkih gospodarstvenika. Složili su se da predstoji zajedničko rješavanje svih problema te najavili osnivanje općinskog povjerenstva za gospodarstvo i poljoprivredu. Ivica Getto
Gospodarstvenici čekali ‘‘bijeli dim‘‘
U vrijeme dok je trajala sjednica Općinskog vijeća, samo nekoliko metara dalje, okupilo se tridesetak gospodarstvenika iz te baranjske općine. Sastanak je inicirao Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca. ‘‘Pukom slučajnošću, pod znakovima navoda, u isto vrijeme sazvana je sjednica Općinskog vijeća. S nestrpljenjem smo očekivali ‘bijeli dim‘ i konačno ga, nakon sedam godina, dočekali. Sada se konačno može postupati prema zakonu i ukidati ranije donesene odluke. Više od 100 obitelji gospodarstvenika nezakonito je blokirano. Tražimo samo transparentnost proračuna, a problematiku ćemo rješavati u hodu‘‘, kazao je Pranjić.