Osijek
RJEČNIK MALOGA I VELIKOGA POČETNOG SLOVA

Rješenja za tri tisuće nejasnoća
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Nema više zbrke u pisanju maloga i velikoga slova, kazala je na promociji Rječnika maloga i velikoga početnog slova dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, izvijestivši da su upravo potpisali ugovor o suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, odnosno s njegovim ravnateljem, dr. sc. Željkom Jozićem, urednikom Rječnika.

O Rječniku su, uz Jozića, govorile autorice: dr. sc. Goranka Blagus Bartolec, dr. sc. Ivana Matas Ivanković i dr. sc. Perina Vukša Nahod.

Rječnik je priručnik svima, od početka učenja pisanja do kraja obrazovanja, ali će poslužiti i poslije, kad “mozak malo zastane” i ne zna gdje dođe veliko, a gdje malo slovo u pismenoj komunikaciji.

- Možemo reći i da je normativni priručnik jer svi mi znamo, dakle i profesori hrvatskoga jezika, i učitelji, i naši studenti koji su budući učitelji, odgojitelji, rehabilitacijski edukatori, i vi novinari, da je svima potrebno pravopisno znanje. Često smo u dvojbi, čak i kad razgovaramo s kolegicama i kolegama iz struke, dobijemo različita rješenja, pa pogledamo u normativne priručnike, gdje dobijemo neka treća rješenja, i nešto se zaplećemo oko velikoga i maloga početnog slova, nismo baš sigurni je li to tako ili nije.

Za poznavanje pravopisne problematike potrebna su izvanjezična poznavanja različitih događaja, povijesnih i političkih zbivanja… Na temelju tih drugih znanja možemo zaključiti kako se piše. Ovi su vrsni znanstvenici to jako dobro proučili i objedinili oko tri tisuće rješenja između korica ovoga rječenika – kazala je dekanica. D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike