Mozaik
RED SEA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Donosi 131 naslov iz 61 zemlje, od toga čak 34 svjetske premijere
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Žiri, kojim predsjeda kontroverzni holivudski filmaš Oliver Stone, odlučit će o pobjednicima glavnog natjecateljskog programa

Nakon što je 2020. godine pandemija pokvarila planove organizatora koji su bili prisiljeni otkazati inauguralno izdanje, prvi se filmski festival u Saudijskoj Arabiji svijetu predstavio prošle godine u prosincu. Red Sea International Film Festival, koji se održava u (tvrde domaćini najprogresivnijem) saudijskom gradu Jeddahu, na istočnoj obali Crvenog mora, od 1. do 10. prosinca, održava svoje 2. izdanje tijekom kojeg će se prikazati 131 naslov dugog i kratkog metra iz 61 zemlje, uključujući i 34 svjetske premijere te će ugostiti niz filmaša i glumačkih zvijezda sa svih strana svijeta.Otvaranje svijetu


Pokretanje međunarodnog filmskog festivala u jednoj od najkonzervativnijih i najpatrijarhalnijih država svijeta, u kojoj su osobne slobode i ljudska prava još uvijek daleko od standarda zapadne demokracije (ženama je tek od 2018. godine dopušteno upravljanje motornim vozilima), jedan je od pokazatelja da se Saudijska Arabija otvara svijetu i popušta svoje stroge državne i vjerske zakone. Novi vjetrovi zapuhali su još prije pet godina kada su, između ostaloga, saudijske vlasti, nakon 35 godina zabrane, otvorile prvu kinodvoranu.

- Red Sea International Film Festival učvršćuje svoju poziciju kao jedinstvena i snažna platforma koja slavi filmsku umjetnost, povezuje kulture te proširuje i naše horizonte - izjavio je prvi čovjek festivala Mohammed Al Turki.

Žiri, kojim predsjeda kontroverzni holivudski filmaš Oliver Stone ("Vod smrti", "Rođen 4. srpnja", "JFK", "Wall Street"), odlučit će o pobjednicima glavnog natjecateljskog programa u kojem će biti prikazano petnaest naslova arapskih, azijskih i afričkih filmaša.

- Filmovi u glavnom programu različitih su žanrova i bave se mnogim temama i stanjima ljudske svijesti, od iskupljenja, hrabrosti i autorefleksije, pa do osvete, ljubavi i žaljenja zbog učinjenog - izjavio je jedan od glavnih selektora Antoine Khalife, dok je Mohammed Al Turki dodao: "Naši su selektori odabrali ono najbolje od recentne arapske i svjetske kinematografije, uključujući i uratke mladih talentiranih saudijskih filmaša".

Svečane premijere, uz glamurozan crveni tepih, uključuju i neke od najvećih ovogodišnjih festivalskih uspješnica: "Broker" Hirokazua Kore-ede, "The Banshees of Inisherin" Martina McDonagha, "Dvostruka prijevara" Parka Chan-Wooka, "Empire of Light" ("Carstvo svjetla") Sama Mendesa, "Rebel" ("Buntovnik") Adila El Arbija i Bilalla Fallaha, "Trokut tuge" Rubena Östlunda, "Bones And All" ("Kosti i sve") Luce Guadagnina i Netflixovu stop-motion verziju "Pinokija" u režiji Guillerma del Tora.

Bogata nagrada


Bogat i raznovrstan festivalski sadržaj uključuje i filmove za djecu i mlađe uzraste, televizijske serije, filmove virtualne stvarnosti, a predstavljen je i novi program New Vision, posvećen filmašima čiji su autorski izričaji izvan granica tradicionalnog pripovijedanja i utabanih žanrovskih okvira i namijenjeni su zahtjevnijoj publici. U okviru festivala održava se i koprodukcijski market Red Sea Souk. Riječ je o profesionalnom programu koji promovira arapske i afričke filmaše i njihove projekte u razvoju, produkciji i postprodukciji. Platforma okuplja distributere, sales agente, producente i festivalske selektore, a međunarodni će žiri u više kategorija nagraditi najbolje projekte u ukupnom iznosu od čak 400.000 američkih dolara.

Ovogodišnji dobitnici počasnih nagrada za uspješne karijere su Shah Rukh Khan, slavni indijski glumac i najveća bolivudska zvijezda s 30-godišnjom karijerom, a koja u Saudijskoj Arabiji ima vojsku sljedbenika, kao i poznati britanski filmaš Guy Ritchie, iza kojega je niz svjetskih uspješnica kao što su "Zdrpi i briši", "Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške", "RocknRolla" i "Sherlock Holmes". Čast da otvori 2. festivalsko izdanje pripala je kroskulturalnoj romantičnoj komediji "What‘s Love Got To Do With It?", koju potpisuje poznati indijski filmaš Shekhar Kapur, dok će festival zatvorili saudijska drama "Valley Road" u režiji Khaleda Fahda. Hrvatskih filmova ove godine nema na programu.

Stjepan Hundić
Možda ste propustili...

MATEJA IŠTUK VUKOVARKA NASTUPA NA KONCERTU U ČAST OLIVERU

Veseli me što ćemo odati počast velikanu naše glazbene scene

POP-TAMBURAŠKI SASTAV IZDAO “ZATO NE PITAM”

Džentlmeni dio videospota snimili u avionu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZNANSTVENICI U STRAHU

Raste zebnja zbog nestanka ledenog pokrova Antarktike

2

“NE MOGU TI REĆI” NAJAVLJUJE ALBUM

Oliverov unuk Toni u spotu za novu pjesmu

3

U NASTAVKU SERIJE KONCERATA NOVOG HRVATSKOG JAZZA, 9. OŽUJKA

Saksofonist Igor Lumpert
stiže u KCO sa svojim
sastavom Synchronicity